Arşiţa stiri: 229
Preşedintele stiri: 4160

Borșevici: Istoria ne dă lecții, dar noi sîntem elevi slabi

3 mar. 2014,, 15:27   Politică
3368 2
Foto : moldnews.md
„Politica promovată de radicalii ucraineni în privința minorităților naționale este sinucigașă și va provoca într-un final federalizarea Ucrainei. Comportamentul Rusiei, grija ei față de conaționalii de peste hotare este clară și firească. Apropo, deocamdată este prematur de vorbit despre introducerea trupelor ruse în Crimeea, însă evenimentele se derulează după un scenariu cunoscut. Amintiți-vă cum a apărut RMN”, a declarat pentru NOI.md diplomatul și analistul Victor Borșevici.

„Atunci tot astfel de revanșarzi, fiind în euforie de la independența care s-a abătut asupra lor, „au uitat” de drepturile elementare ale minorităților naționale din Moldova, cum ar fi dreptul de a vorbi în limba maternă, de a participa la conducerea statului în care locuiesc și vor să trăiască în continuare. Și la ce am ajuns?! De facto, avem un stat federalizat și negocieri interminabile și fără perspective privind reglementarea problemei. Exact aceeași se întîmplă acum în Ucraina, care mai este și participantă la acest proces de negocieri. Numai că acolo linia de demarcare nu va fi între țară și Crimeea, or, deja s-au răsculat oamenii din regiunile Harkov și Lugansk”, a menționat analistul.

Victor Borșevici a subliniat că nu crede într-un scenariu apocaliptic, însă situația devine tot mai tensionată și amintește de atmosfera din Balcani dinaintea Primului Război Mondial. Potrivit lui, e un fel de joc cu focul lîngă butoiul cu pulbere.

„Îmi plac declarațiile unor politicieni și experți francezi. Esența acestora constă în faptul că americanii și unii jucători europeni, Germania de exemplu, inițial singuri împing Rusia în colț, ca mai apoi să se mire de reacția de răspuns și loviturile care nu sînt tocmai nedureroase. Moldova este o țară mică și noi am trecut rapid peste lecția de acum 20 de ani. Situația cu Ucraina este mai complicată și dacă cumva acolo se va declanșa un conflict armat, acesta va fi mult mai greu de aplanat”, a conchis Borșevici.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав