Arşiţa stiri: 229
Preşedintele stiri: 4160

Zborul contingentului militar moldovenesc în Kosovo a fost din nou amînat

5 mar. 2014,, 11:13   Societate
3569 0
Foto: noi.md
Din nou a fost amînată data plecării contingentului militar moldovenesc în Kosovo, anunțată pentru data de 4 martie de către fostul ministru al Apărării, Vitalie Marinuţa, în cadrul ultimei sale conferinţe, de la finele săptămînii trecute.

Consilierul ministrului Apărării al Republicii Moldova, Valeriu Rusu, a comunicat agenţiei "Infotag" că "amînarea are la bază motive tehnice".

"Contingentul este complet pregătit. Reţinerea temporară nu este legată de nivelul de pregătire al efectivului", a menţionat consilierul.

În urmă cu cîteva zile a apărut o informaţie, confirmată mai tîrziu de deputatul din partea PCRM Artur Reşetnicov. Acesta afirmă că Comisia pentru Securitate Naţională nu a examinat trei documente, care trebuiau aprobate de parlament în cadrul şedinţei în plen. Este vorba despre acordul cu NATO privind responsabilitatea financiară în legătură cu participarea Republicii Moldova la misiunea forţelor internaţionale în Kosovo (KFOR), Acordul privind participarea Moldovei la misiunea KFOR, semnat de Guvernul Republicii Moldova şi NATO şi Acordul interguvernamental de cooperare în domeniul militar cu Serbia. Primul acord prevede suportarea cheltuielilor de transportare, dislocare, întreţinere şi asigurare a pacificatorilor în Kosovo. Al doilea sancţionează participarea contingentului moldovenesc la operaţiunea de menţinere a păcii în Kosovo. Fără al treilea acord deplasarea pacificatorilor în Kosovo nu este posibilă, deoarece aceasta este o ţară parţial recunoscută, aflîndu-se "de jure" în componenţa Serbiei.

Parlamentul Republicii Moldova a aprobat participarea militarilor la operaţiunea de pacificare din Kosovo sub egida NATO şi UE. Costul participării de un an la operaţiune va constitui 34 de milioane de lei. Marea parte a cheltuielilor o va suporta Italia şi doar o treime va reveni bugetului de stat al Republicii Moldova. 33 de infanterişti, şapte genişti, conduşi de locotenentul colonel Roman Ceban urmează a fi detaşaţi în nordul provinciei Metohia (cu sediul la Pec), în zona de responsabilitate a Italiei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав