X 
Cutremure stiri: 500

Ceşuiev se îndoiește că Vneşeconombank din Rusia se va apuca să salveze Moldova (VIDEO)

6 mar. 2014,, 16:15   Economie
5387 0
Foto: noi.md
„Vneşeconombank din Rusia se va gîndi de o sută de ori înainte de a achiziționa acțiunile Băncii de Economii (BEM). Riscurile de a pierde sume semnificative de bani sînt prea mari în timpul schimbării regimurilor politice, iar acestea au loc la noi în mod regulat”, a declarat expertul economic Visarion Ceşuiev, solicitat de NOI.md, în contextul zvonurilo răspîndite activ de mass-media despre intenţia Vneşeconombank-ului de a cumpăra acțiunile BEM.

Interlocutorul a concretizat că Vneşeconombank e o instituție financiară de renume, cu o reputație impecabilă în întreaga lume, care este implicată în realizarea unor proiecte gigantice. Deosebit de elocventă în acest sens este implicarea directă a acesteia în pregătirea Jocurilor Olimpice de la Soci.

"Odată cu venirea acestei bănci în Moldova, cu metodele ei de lucru, va spori eficienţa pieţei de capital din Republica Moldova. Cu toate acestea, există un mic "dar": problema de principiu e că statul a pierdut în mod ilegal pachetul majoritar de acţiuni de la BEM şi că aceasta rămîne nerezolvată. Nimeni nu mai este preocupat de ea. În sectorul financiar, astfel de lucruri sînt de neiertat, în special, atunci cînd în aceste proceduri sînt implicaţi jucători externi. Statul are nevoie de restabilirea dreptăţii, adică să deţină pachetul majoritar de acţiuni", este convins expertul.

După părerea lui, acest lucru se poate face printr-o emisiune suplimentară de acțiuni, astfel încît statul să le poată achiziționa.

"Faptul că cineva dintre acționari au luat decizia să vîndă pachetul de acţiuni de 25% sugerează două lucruri. În primul rînd, acționarul înțelege fragilitatea drepturilor sale de proprietate în cadrul băncii și dorește să creeze aparența unor operațiuni corecte. Și în al doilea rînd: el nu crede că drepturile lui la proprietate, construite inițial pe încălcarea legilor, se vor menţine. Iar legea a fost încălcată atunci, cînd în luna august a anului trecut, la reuniunea acţionarilor, reprezentantul statului a refuzat să participe la majorarea capitalului social al Republicii Moldova, fără a avea împuterniciri legale. Astfel, în orice moment o instanță judecătorească normală, independentă va anula deciziile ilegale și va readuce totul la poziția inițială", a explicat analistul economic.

„Iată de ce eu sînt foarte sceptic în ce priveşte informaţiile mass-media cu privire la posibila cooperare a Vneşeconombank-ului cu Banca de Economii”», a conchis Ceşuiev.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав