Cutremure stiri: 506

Expert român: Nistrul – frontiera de război pentru Rusia

9 mar. 2014,, 12:41   Societate
7540 5
Foto: blogspot.com
Directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, Dan Dungaciu consideră că federalizarea Ucrainei ar putea fi o soluție pentru criza ucraineană, pe care „ atît Vestul, cît și Estul, o pot vinde relativ bine publicului lor”. El a declarat acest lucru într-un interviu pentru ziare.com.

Potrivit expertului, UE va fi mulțumită, căci este o soluție "europeană", iar Rusia deoarece într-o asemenea construcție Moscova va avea pîrghii serioase de influență prin intermediul Estului și sudului Ucrainei.

Totodată expertul a subliniat că acest scenariu este extrem de negativ pentru R. Moldova, pentru că va exista riscul exportului (soluției federative), ceea ce ar însemna transnistrizarea R. Moldova.

Vorbind despre consecințele strategice ale situației din Ucraina pentru Moldova, Dungaciu a precizat că există atît aspecte pozitive, cît și negative: „Prima, conjunctura pozitivă – Chișinăul iese în față, primește sprijin politic și financiar fără precedent din spațiul euroatlantic, criticile se suspendă chiar și în UE, pentru că nu poți să te așezi de partea Rusiei criticînd un membru al Parteneriatului Estic.

Dar este și o consecință negativă majoră. E clar de aici încolo că trupele armatei ruse nu vor pleca și că Chișinăul va trebui să își gîndeasca viitorul european plecînd de la ideea că Nistrul este frontiera de război pentru Rusia”, - a concluzionat expertul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав