X 
Arşiţa stiri: 229
Preşedintele stiri: 4160

Moldova are nevoie de respectarea legilor în activitatea judecătoriilor

10 mar. 2014,, 12:50   Societate
3907 0
Foto: actualitati.md
"Moldova are nevoie de respectarea legilor în activitatea judecătoriilor", susţine ex-judecătorul din partea Republicii Moldova al Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), avocatul Stanislav Pavlovschi.

Solicitat de agenţia "Infotag", Pavlovschi a spus că anume respectarea literei legii în instanţe constituie în prezent sarcina prioritară a autorităţilor.

În calitate de argument, avocatul a invocat indicele global de legalitate (Global rule of law index), în care Moldova, la capitolul combaterea corupţiei, deţine locul 88 între 99 de state, la capitolul justiţie penală – locul 82, iar la înfăptuirea justiţiei civile – locul 76.

"Acesta este un rating extrem de scăzut. Iată spre ce trebuie îndreptate atenţia şi eforturile autorităţilor, în mod primordial. O altă direcţie a reformelor ar putea deveni specializarea judecătorilor, extinsă la judecătoriile de nivelul I. Dar acest lucru trebuie făcut după o atestare minuţioasă a locurilor de muncă şi optimizarea judecătoriilor", consideră expertul.

Pavlovschi a amintit că în Moldova există şi acum instanţe în care un judecător examinează cîte 800 de dosare pe an, dar există şi alte judecătorii, în care nici tot completul nu examinează un asemenea număr de dosare.

"Evident, sarcina asupra judecătorilor este inegală. Trebuie elaboraţi indicatori de activitate judecătorească noi ca principiu, pentru a elabora criterii obiective de evaluare a profesionalismului judecătorilor. Şi judecătoriile care examinează un număr de dosare nesemnificativ trebuie comasate în judecătorii interraionale. Datorită rezervelor judecătoreşti disponibilizate pot fi înfiinţate judecătorii pentru dosarele minorilor, judecătorii de familie, judecătorii pentru crima organizată şi fapte de corupţie", a opinat Pavlovschi.

În viziunea lui, toate acestea trebuie realizate după evaluarea necesităţilor societăţii moldoveneşti şi ale sistemului judiciar ca atare. "Or, înfiinţarea judecătoriilor specializate va cere inevitabil modificări serioase în legislaţie, instruirea specialiştilor, crearea unei structuri organizatorice anumite", a încheiat ex-judecătorul din partea Republicii Moldova la CEDO.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав