X 
Cutremure stiri: 506

MAE al României despre Transnistria, în contextul tensiunilor din Crimeea

12 mar. 2014,, 03:13   Externe
8301 12
Foto: romanialibera.ro
România este extrem de îngrijorată de posibilitatea ”de realizare a unei conexiuni, a unui brîu de conflicte prelungite, îngheţate, începînd cu Nagorno-Karabah, cu Abhazia şi Osetia de Sud, continuînd acum cu tentaţia legată de Crimeea, spre Odessa şi Transnistria.” Despre aceasta a declarat marți, pentru radio RFI ministrul de externe al României, Titus Corlățean.

Potrivit lui, această problematică, cu accent pe situația din Crimeea și Transnistria "a fost un subiect discutat şi pe agenda europeană şi în agenda bilaterală pe care am avut-o la Kiev. Da, există o tipologie similară, care a fost folosită de fiecare dată, a fost invocată de către Federaţia Rusă un aşa-zis drept de ingerinţă pentru ca statul înrudit să protejeze minoritatea înrudită sau proprii cetăţeni aflaţi pe teritoriul altui stat”, - a declarat șeful diplomației românești.

El a susținut acțiunile Kievului de înăsprire a controlului la frontiera cu Transnistria. „Din Transnistria efectiv au fost deplasate elemente provocatoare spre alte regiuni ale Crimeii. Deci e o profundă preocupare, o urmărire atentă şi permanentă a evoluţiilor şi sperăm ca prin poziţia politică foarte fermă a Uniunii Europene şi a NATO să putem descuraja orice fel de tentaţii în acest sens".

Ministrul de externe al României a declarat de asemenea că un exerciţiu 5+2 nu este posibil în acest moment. "Cred că la acest moment este nevoie să ne concentrăm asupra procesului de normalizare politică în Ucraina, pentru că formatul 5+2 a avut şi merite, dar a avut şi dezavantaje... În acest moment, într-o astfel de situaţie fierbinte, un exerciţiu 5+2 nu este posibil în acest moment. Deci este nevoie ca situaţia din regiune să se calmeze, să se gestioneze în plan politic şi nu militar, pentru a vedea care sunt modalităţile de relansare a dialogului politic în sens mai larg”, - consideră Corlățean.

De asemenea, el a confirmat că România susține "suveranitatea și integritatea teritorială" a Ucrainei și din start "nu recunoaște" referendumul privind autodeterminarea Crimeei, și, de asemenea, cheamă la o soluționare politică a crizei din Ucraina. Ministrul a mai spus că în cadrul vizitei sale la Kiev a fost semnat "un acord privind măsurile de consolidare a încrederii și securității" între Ucraina și România.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав