Cutremure stiri: 506

Un reprezentant al ANRE afirmă că presiunile asupra agenţiei erau făcute de liberal-democratul Simion Furdui

12 mar. 2014,, 10:50   Politică
5119 0
Foto: europalibera.org
Presiunile asupra fostei conduceri a Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) pentru ca aceasta să accepte toate cererile întreprinderii "MoldovaGaz" privind majorarea tarifelor pentru consumatorii finali, erau făcute de către deputatul liberal-democrat Simion Furdui. Declaraţia aparţine fostului director al ANRE, Nicolae Răileanu.

Nicolae Răileanu a menţionat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia "Infotag", că în 2011, după ce Agenţia nu a acceptat să introducă în tariful pentru gazele naturale 64 de milioane de metri cubi de gaze naturale în calitate de pierderi anuale, au început toate presiunile.

"Anume din acel moment s-au început toate acţiunile în privinţa noastră. Prin poşta secretă am informat conducerea ţării că eram impuşi să acceptăm ceea ce cere "MoldovaGaz". Chiar dacă deputatul Simion Furdui făcea parte din PLDM, premierul de atunci, Vlad Filat, ne-a spus foarte clar să nu acceptăm ceea ce ni se cerea şi să rămînem "copăcel". Despre acest Furdui, aud des că este bandit. Eu nu am de unde şti dacă este adevărat sau nu, dar totuşi îmi vine să cred, pentru că anume el pe 17 septembrie 2012 s-a prezentat la Agenţie, la unul dintre directori şi a cerut ca solicitările MoldovaGaz să fie acceptate", a spus Răileanu.

El consideră că anume pentru faptul că s-a opus majorării tarifului la gaze, în aprilie 2012 a fost organizat atentatul asupra vieţii sale, cînd maşina de serviciu a explodat.

"Am primit mii de scrisori anonime, toate scrise de aceleaşi persoane. Eu bănuiesc cine a pus la cale atentatul asupra mea, însă nu dispun de probe. Organele de drept însă cu uşurinţă pot face rost de ele, însă nu se doreşte acest lucru", a spus sursa citată.

Răileanu susţine că ulterior a urmat eliberarea sa din funcţie printr-o decizie a parlamentului din 12 iulie 2013.

„Pe 12 iulie seara, subiectul nefiind în ordinea de zi a parlamentului, s-a adoptat decizia şi am fost eliberaţi din funcţie. În locul nostru au venit alte trei persoane, care se subordonează lui Furdui. Acum ANRE este SRL-ul lui Furdui. Nu m-aş mira dacă în cel mai apropiat timp în funcţia de director general al ANRE va veni acelaşi Fudui, după ce şi-a subordonat MoldovaGaz”, a spus Răileanu.

Potrivit lui, din vara anului 2013, de cînd a fost eliberat din funcţie, de la ANRE au dispărut mai multe documente importante, procese verbale, iar "toate acestea se fac sub comanda lui Furdui".

Simion Furdui este fostul preşedinte al Consiliului de administraţie al întreprinderii "MoldovaGaz", deputat în Parlament, membru al fracţiunii Partidului Liberal Democrat din Moldova. Anterior, în repetate rînduri, liderul Mişcării Antimafie, Sergiu Mocanu, a declarat că Furdui ar fi mîna dreaptă a lui Vlad Filat şi ar fi pus la cale numeroase scheme de estorcare a banilor din partea agenţilor economici.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав