Arşiţa stiri: 211
Jocurile Olimpice stiri: 287
Transnistria stiri: 1461

Putin: Ucraina s-a retras din URSS "nu prea legitim"

13 mar. 2014,, 03:41   Externe
12313 20
Foto: mignews.com
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, i-a declarat deputatului ucrainean, fostului conducător al Mejlisului tătarilor din Crimeea, Mustafa Dzhemilev, că Ucraina s-a retras din Uniunea Sovietică "nu prea legitim". Despre aceasta Mustafa Dzhemilev le-a povestit jurnaliștilor ucraineni, după convorbirea telefonică cu Vladimir Putin, transmite UNIAN.

"I-am spus lui Putin că cea mai importantă este problema integrității teritoriale a țării noastre, pentru că încălcarea ei reprezintă încălcarea acordului, care a fost semnat de către țările garante - SUA, Marea Britanie și Rusia în 1994, în schimbul renunțării noastre la armele nucleare. I-am vorbit despre consecințele posibile dacă acesta va fi încălcat, inclusiv că nimeni nu va avea încredere în astfel de aranjamente și fiecare țară care are capacitatea financiară va tinde să achiziționeze propriile arme nucleare și Ucraina nu este o excepție", - a spus Dzhemilev.

"Pe marginea acestui subiect – integritatea teritorială a Ucrainei – Putin a replicat că autoproclamarea independenței Ucrainei nu a fost în corespundere cu normele sovietice, care prevedeau procedura de ieșire din componența URSS. Asta este poziția", - a subliniat Dzhemilev.

Reamintim, că la 8 decembrie 1991 la reuniunea liderilor din Belarus, Rusia și Ucraina, în pădurea Belovejskaia pușcia a fost decisă crearea CSI. Acordul cu privire la înființarea CSI a fost ratificat de Rada Supremă a Ucrainei la 12 decembrie 1991. Ratificarea documentului a avut loc cu prevederi care nu admiteau ca Ucraina să devină parte a unei noi uniuni de state. Clauza 3 din acord menționa că statele CSI reformînd pe teritoriul lor forțele armate ale fostei URSS și creînd propria lor bază militară, vor coopera în asigurarea păcii și securității internaționale.

Cel mai mare proiect al președintelui Vladimir Putin – adunarea pămînturilor rusești și, în consecință, a rușilor. Încă în 1991 Putin a declarat că dincolo de noile frontiere ale Rusiei, după prăbușirea Uniunii Sovietice, au rămas aproximativ 25 de milioane de compatrioți, iar soarta lor este o "problemă de război și pace".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав