Cutremure stiri: 505

Premierul ucrainean, primit de Obama, îl invită pe Putin la dialog

13 mar. 2014,, 10:24   Externe
5721 7
Foto: agerpres.ro
Cu trei zile înaintea referendumului privind alipirea Crimeii la Rusia, premierul ucrainean - primit cu onoruri la Casa Albă - îl invită pe președintele rus la dialog, înaintea unui discurs pe care îl va rosti joi în cadrul ONU, informează AFP.

Președintele SUA, Barack Obama, și-a afișat clar sprijinul pentru Ucraina, primindu-l miercuri pe Arseni Iațeniuk la Casa Albă și trimițîndu-i un avertisment lui Vladimir Putin.

Liderul ucrainean s-a lansat într-o pledoarie pasionată la ieșirea sa de la Casa Albă, în fața camerelor de televiziune. Reluînd elemente dintr-un celebru discurs pronunțat de Ronald Reagan la Berlin pentru Mihail Gorbaciov, Iațeniuk i-a cerut președintelui rus 'să doboare acest zid, acest zid al războiului, acest zid al intimidărilor și al agresiunii militare. Să vorbim!'

El este așteptat joi la sediul Națiunilor Unite la New York, unde va pronunța un discurs în cadrul unei ședințe publice a Consiliului de Securitate, cu începere de la ora 19h00 GMT, în a doua zi după întîlnirile sale la Washington cu președintele american, cu directoarea generală a FMI, Christine Lagarde, și cu membri ai Congresului.

'Vom continua să spunem guvernului rus că dacă își continuă drumul actual, vom fi obligați să impunem un cost violărilor dreptului internațional de către Rusia în Ucraina', a declarat președintele Obama după ce l-a primit pe Iațeniuk în Biroul oval, onoare rezervată șefilor de stat și de guvern străini, în timp ce Moscova respinge legitimitatea guvernului de la Kiev.

'Noi ne batem pentru libertatea noastră, pentru independența noastră, pentru suveranitatea noastră. Și nu vom abandona niciodată', a afirmat la rîndul său Iațeniuk, în limba engleză, în Biroul oval.

Ucraina 'face parte din lumea occidentală și așa va rămîne', a asigurat el, în timp ce criza actuală s-a declanșat prin refuzul președintelui ucrainean înlăturat Viktor Ianukovici de a ratifica o apropiere de UE.

Premierul Iațeniuk a mai asigurat că țara sa va rămîne 'un bun prieten și partener al Rusiei', chiar dacă stabilește legături mai puternice cu Europa Occidentală.

Dar, cu trei zile înainte de consultarea prevăzută pentru duminică în peninsula în care trăiesc două milioane de persoane, între care minorități tătară și ucrainofonă, nimic nu pare să fie în măsură să împiedice alunecarea acesteia sub controlul Rusiei, comentează AFP.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав