X 
Cutremure stiri: 506

De ce a venit Ponta la Chișinău? Opinia expertului

15 mar. 2014,, 13:30   Politică
4602 1
Фото: point.md
Vizita premierului român Victor Ponta la Chișinău a fost efectuată cu scopul de a reconfirma sprijinul României pentru parcursul european al Moldovei. De această părere este analistul politic Roman Mihăeș, care a fost solicitat de NOI.md să comenteze semnificația vizitelor recente ale lui Ponta la Chișinău. Analistul admite că vizita de ieri a premierului român a avut legătură și cu situația tensionată din Ucraina.

„Vizita lui Ponta este normală, în sensul că România este un mare susținător al Republicii Moldova pe calea integrării europene, iar victoria recentă privind liberalizarea regimului de vize se datorează în mare parte și deputaților români din cadrul Parlamentului European. Sînt mai multe proiecte comune în derulare, care au nevoie de anumite ajustări, astfel se explică această vizită”, a explicat Mihăeș.

Analistul a calificat drept speculații zvonurile vehiculate în presă potrivit cărora premierul Ponta ar fi întreprins vizita pentru a asigura Chișinăul de sprijinul militar al României în cazul unor agresiuni din partea Rusiei. În opinia acestuia, România nu poate lua decizia unilaterală de a interveni militar în asemenea cazuri.

„Discuțiile despre intervențiile militare din partea României sînt speculative, pentru că deciziile de acest tip se coordonează la nivelul partenerilor – NATO și UE. România este stat membru al NATO nu poate lua decizia unilaterală de a interveni militar în cazul unei agresiuni din partea Rusiei. România poate doar susține Moldova la nivel informațional sau prin sprijinul acordat la nivelul mediatorilor. Ea poate să atragă atenția partenerilor externi asupra pericolelor care există la adresa Moldovei”, a remarcat Mihăeș.

Menționăm că premierul român Victor Ponta a efectuat ieri o vizită de scurtă durată la Chișinău. Acesta a mai întreprins o vizită în Moldova în perioada 20-22 februarie.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав