X 
Cutremure stiri: 506

Dmitri Ciubașenko - Duca vrea să certe Moldova сu Rusia?

17 mar. 2014,, 10:25   Societate
4569 8
Foto: flux.md
În 1933, membrii "Gărzii de Fier" l-au asasinat la gara din Sinaia pe primul-ministru al României, Ion Duca, pentru că el i-a scos în afara legii pe fasciștii români.

La 22 iunie 1941 generalul Ion Antonescu a ordonat: "Ostaşi, vă ordon: Treceţi Prutul!". România a intrat în război de partea Germaniei naziste.

Trei ani mai tîrziu, armata sovietică a eliberat Moldova. România a întors armele împotriva Germaniei.

După alți 30 de ani în piața din fața Academiei de Științe a Moldovei a fost ridicat un monument ostașilor-eliberatori (sculptori - Naum Epelbaum și Lazăr Dubinovschi). "Monumentul a fost ridicat în cinstea eliberării Moldovei de invadatorii fasciști" – scrie pe postament.

Iar după încă 40 de ani la Academia de Științe a Moldovei a apărut ideea de a demola monumentul și de a ridica în schimb unul dedicat limbii române. Ideea a fost lansată de academicianul Nicolae Dabija, autorul scandalosului articol "Femeile ruse", în care el a chema românii să nu se căsătorească cu rusoaicele, pentru a păstra puritatea sîngelui. Inițiativa Dabija lui (de demolare a monumentului, nu de căsătorie) a fost susținută de președintele Academiei de Științe a Moldovei, Gheorghe Duca, omonim al primului-ministru român, care a fost ucis de legionari.

"Sînt de acord cu dvs, dar cunoașteți realitatea noastră, - a spus Duca, adresîndu-i-se lui Dabija. Deci, eu cred că dacă autorii vor insista ca monumentul (limbii române) să fie amplasat în acest loc, atunci vom lua o decizie comună. Cred că în mare măsură punerea în aplicare a propunerii depinde de autori. În cazul în care autorii insistă, iar monumentul va arata mai bine aici, vom încerca să-l amplasăm aici".

Gheorghe Duca, deși nu este prim-ministru, ca omonimul său român, dar totuși este membru al Guvernului Republicii Moldova, și ar putea să-și amintească de aceasta înainte de a spune astfel de lucruri cu voce tare.

În luna august în Moldova va fi sărbătorită pe scară largă aniversarea a 70 de ani a operațiunii Iași-Chișinău, în rezultatul căreia ținutul nostru a fost eliberat de naziști. La manifestări vor veni veterani din toată fosta Uniune Sovietică, inclusiv Rusia. Avînd în vedere reacția extrem de dureroasă a Rusiei la distrugerea recentă a monumentelor din perioada sovietică în Ucraina, ultimul lucru de care ar avea nevoie azi guvernul Moldovei este demolarea monumentului soldaților sovietici din Chișinău. Dacă Duca nu înțelege acest lucru, apoi unii dintre colegii săi din guvern, de exemplu, ministrul de externe sau ministrul culturii, sau chiar prim-ministru, sînt pur și simplu obligați să-i explice.

Dacă însă Duca vrea conștient să certe Republica Moldova cu Rusia, atunci cînd nici una, nici cealaltă parte nu vor să clatine barca pe fundalul unei situații și așa foarte tensionate în regiune, apoi lasă-l să spună asta direct.

Duca vrea să fie ales președinte al AȘM pentru un al treilea mandat, deși legea nu permite acest lucru. Juriștii de vază cer președintelui Timofti, președintelui parlamentului, Igor Corman și prim-ministrului Leancă să clarifice în cele din urmă dacă Duca are dreptul să candideze pentru un al treilea mandat.

La 27 martie, în ziua alipirii Basarabiei la România va avea loc ședința Asambleei Academiei de Științe, la care a fost invitată și conducerea de fîrf a R. Moldova. Probabil, în cadrul acestui eveniment și într-o astfel de zi importantă, Duca va fi binecuvîntat pentru un al treilea mandat. Sau nu?


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав