X 
Cutremure stiri: 506

Ambasadorul Ucrainei la Chişinău se teme că Rusia poate aplica scenariul ucrainean şi în Moldova

17 mar. 2014,, 12:14   Societate
4158 4
Foto: unimedia.info
Ambasadorul Ucrainei în Moldova, Serghei Pirojkov, se teme că "Rusia poate repeta în Moldova scenariul ucrainean". Despre aceasta diplomatul a vorbit vineri la postul de televiziune PublikaTV, relatează "Infotag".

"Judecînd după paşii pe care astăzi îi întreprinde conducerea Federaţiei Ruse în privinţa Ucrainei şi expansiunea în Crimeea, este logic să presupunem că cu aceste acţiuni nu se va încheia invazia în Ucraina şi este posibil că litoralul Mării Negre va fi acaparat, incluzînd în această zonă Transnistria şi alte regiuni, posibil şi Moldova. Există temeri că un scenariu similar celui din Ucraina va fi repetat şi aici, în Moldova", a menţionat diplomatul ucrainean.

Potrivit lui, aceste presupuneri sînt deosebit de actuale, dacă e să luăm în calcul că "Moldova se apropie de semnarea Acordului de asociere şi liber schimb cu UE".

Pirojkov consideră că "conflictul transnistrean nu este soluţionat inclusiv din cauza faptului că Rusia ocupă o poziţie contrară intereselor Chişinăului, direcţionate spre reintegrarea ţării, fiind, de facto, de partea administraţiei de la Tiraspol".

"Ucraina însă întotdeauna a desfăşurat o politică consecutivă şi a pledat pentru integritatea Moldovei, cu acordarea Transnistriei unui statut special. În permanenţă am menţinut această poziţie", a spus ambasadorul.

Diplomatul ucrainean a numit proiectul de lege rus privind simplificarea aderării la Federaţie a noilor subiecte "foarte periculos, deoarece poate provoca escaladarea tensiunii din regiune".

"Cred că este un subiect serios, care necesită apreciere juridică internaţională multilaterală. Şi dacă acest fapt nu va fi efectuat la nivel internaţional, va crea un precedent periculos pentru stabilitatea şi integritatea materială a continentului european", a declarat Pirojkov, menţionînd, totodată, că privește cu optimism în viitor și speră că "cele mai rele scenarii nu vor fi realizate şi evenimentele care au loc în Ucraina vor fi soluţionate pe cale paşnică, la masa de negocieri".

"Sper că bunul simţ va triumfa. În secolul 21, naţiunile doar astfel pot exista pentru ca lumea să se dezvolte", a declarat diplomatul.

În replică, ministrul Afacerilor Externe al autoproclamatei RMN, principalul negociator al Transnistriei în cadrul negocierilor cu Chişinău, a scris pe pagina sa de Twitter: "Sînt şocată de acuzaţiile ambasadorului Ucrainei la adresa Rusiei, în contextul reglementării conflictului transnistrean".

"Rusia şi Ucraina sînt state-garant. Nu-mi aduc aminte ca Rusia să încerce să predetermine rezultatul reglementării, la care părţile (Transnistria şi Moldova) trebuie să ajungă de sine stătător, beneficiind de o intermediere de încredere. Iar ambasadorul ucrainean, între timp, predetermină acest rezultat printr-o singură formulă - o oarecare "reintegrare", plus indică la "interesele Chişinăului" în acest context, de parcă a doua parte a conflictului nu poate avea interese", a menţionat Ştanski.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав