Arşiţa stiri: 233
Preşedintele stiri: 4151

REACŢII INTERNAŢIONALE după referendumul din Crimeea: Occidentalii se pregătesc să riposteze

17 mar. 2014,, 13:41   Externe
8817 14
Foto: segodnya.ua
Occidentalii au condamnat duminică referendumul "ilegal" din Crimeea, iar UE urmează să decidă luni sancţionarea unor oficiali ruşi, fără să vizeze însă conducerea statului, pentru a păstra deschisă uşa dialogului cu Moscova.

Preşedintele american Barack Obama a evocat eventuale sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei, avertizîndu-l pe omologul său rus Vladimir Putin că Statele Unite şi aliaţii săi nu vor recunoaşte "niciodată" referendumul care a avut loc duminică în Crimeea.

Japonia şi Canada s-au alăturat, la rîndul lor, condamnărilor occidentale. Autorităţile de la Tokyo au cerut luni Rusiei să nu anexeze Crimeea, iar Ottawa a evocat "ilegitimitatea pretinsului referendum".

La rîndul lor, europenii se pregătesc să reacţioneze luni dimineaţă, în condiţiile în care miniştrii de Externe participă la Bruxelles la reuniunea lunară, dominată de criza din Ucraina.
De altfel, oficialii de la Bruxelles, asemenea liderilor de la Wahington, au reacţionat încă de duminică, afirmînd că UE consideră "illegal şi ilegitim" referendumul, care este "contrar Constituţiei ucrainene şi normelor internaţionale", potrivit unui comunicat comun dat publicităţii de preşedintele Consiliului UE, Herman Van Rompuy, şi de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

De altfel, secretarul de Stat John Kerry a reafirmat, într-o discuţie la telefon cu omologul său rus, Serghei Lavrov, că "Statele Unite nu vor recunoaşte rezultatul" scrutinului.

"În urma acestui referendum ilegal, Rusia începe, de facto, anexarea teritoriului ucrainean", a reacţionat şi preşedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite.

La rîndul său, preşedintele francez Francois Hollande a calificat scrutinul drept o "pseudo-consultare" şi a avertizat încă de sîmbătă că, "dacă pînă luni nu are loc o detensionare a situaţiei, vor fi folosite sancţiunile" decise de liderii UE la reuniunea extrordinară din 6 martie pe tema crizei din Ucraina.

De asemenea, Londra, care a avut pînă acum o poziţie rezervată, a apreciat că este momentul ca UE "să adopte măsuri restrictive mai severe", potrivit şefului diplomaţiei britanice, William Hague.

La Bruxelles, o reuniune la nivel de ambasadori urma să finalizeze duminică seara sancţiunile specifice împotriva oficialilor ruşi sau ucraineni proruşi, vizînd restricţii la acordarea vizelor şi blocarea conturilor din străinătate.

Nicio informaţie oficială nu va fi însă dezvăluită înainte de reuniunea de luni în legătură cu lista persoanelor vizate, care ar putea include între "20 şi 30 de nume", potrivit unei surse europene. Lista "urmează să fie limitată, dar semnificativă politic, pentru a trimite un semnal clar" Moscovei, a precizat o altă sursă.

"Va fi vorba depre parlamanetari, membri ai structurilor de securitate, responsabili din Ministerul Apărării", a adăugat sursa menţionată. Oficiali proruşi din Crimeea vor fi, de asemenea, vizaţi de aceste sancţiuni.

Deocamdată, este exclus ca pe lista persoanelor vizate de sancţiuni să fie incluşi membri ai Guvernului rus, deoarece ar fi "dificil" să fie sancţionate persoanele cu care se încearcă negocierea unei soluţii politice pe tema crizei din Ucraina.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав