Cutremure stiri: 506

Republica Moldova nu recunoaşte rezultatele referendumului din Crimeea, desfășurat „conform scenariului transnistrean”

18 mar. 2014,, 12:04   Politică
2347 4
Foto : jurnalul.ro
Moldova niciodată nu va recunoaşte rezultatele "referendumului fals din Republica Autonomă Crimeea, care a avut loc conform unui scenariu similar celui din Transnistria". O declarație în acest sens a făcut recent prim-ministrul Iurie Leancă, în cadrul întrevederii de la Kiev cu preşedintele interimar al Ucrainei, preşedintele Radei Supreme, Oleksandr Turcinov, transmite "Infotag", cu referire la pagina web a Radei Supreme a Ucrainei.

Leancă a menţionat disponibilitatea Moldovei "de a fortifica dialogul cu Ucraina şi de a întreprinde toate măsurile comune necesare pentru asigurarea securităţii în regiune".

Oficialul a recunoscut că guvernul Moldovei "urmăreşte cu îngrijorare evoluţiile din Ucraina şi nu recunoaşte rezultatele aşa-numitului referendum din Crimeea, întrucît acestea reprezintă o sfidare directă la adresa suveranităţii şi integrităţii teritoriale a ţării şi nu se încadrează în standardele internaţionale relevante".

Potrivit lui, Moldova apreciază înalt poziţia conducerii de la Kiev de a rezolva pe cale paşnică problema apărută în legătură cu peninsula Crimeea.

Turcinov a numit evenimentele din Crimeea "nimic altceva decît o agresiune nemotivată din partea Rusiei, care nu are explicaţii: nici juridice, nici morale".

"Referendumul fals nu ar fi aut loc fără armele ruse şi prezenţa trupelor militare ruse", a spus Turcinov, subliniind că "spectacolul fals, înscenat pe teritoriul peninsulei nu este legitim, fapt confirmat de Curtea Constituţională a Ucrainei şi Comisia de la Veneţia".

"Pe teritoriul Republicii Autonome Crimeea nu există cetăţeni crimeeni, ci există cetăţeni ai Ucrainei, reprezentanţi ai diferitor etnii, interesele cărora sîntem în stare să le protejăm", a spus Turcinov.

Deputatul ucrainean a accentuat că, indiferent de orice, Ucraina va continua calea spre UE şi şi-a exprimat speranţa că, cu susținerea partenerilor strategici, se va reuşi soluţionarea tuturor problemelor din Crimeea.

"Mizăm că Ucraina va avea în continuare această susţinere din partea Moldovei. Ştim că ţara dumneavoastră a trecut prin aceeaşi situaţie, statele noastre au aceeaşi istorie, ne leagă o mare prietenie şi ţările noastre au ales o singura cale – integrarea europeană – şi sper că vom reuşi", a declarat preşedintele Radei Supreme.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав