Arşiţa stiri: 233
Preşedintele stiri: 4150

NATO va continua să acorde susţinere în procesul de reformare a sectorului de apărare şi securitate al Republicii Moldova

18 mar. 2014,, 12:32   Societate
2753 0
Foto: sikerado.hu
Alianţa Nord-Atlantică (NATO) va continua să acorde Republicii Moldova asistenţă în reformarea sectorului de apărare şi securitate al ţării. Subiectul a fost discutat luni de către viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene Valeriu Chiveri şi secretarul general-adjunct al NATO Alexander Vershbow în timpul vizitei întreprinse la Bruxelles cu ocazia reuniunii Comitetului reprezentanţilor permanenţi adjuncţi ai NATO în formatul 28 + Republica Moldova.

Potrivit agenţiei "Infotag", care face referire la Serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, în cadrul întrevederii au fost discutate diverse aspecte ale cooperării Republicii Moldova cu NATO.

Părţile au menţionat interesul pentru continuarea principalelor proiecte de cooperare, inclusiv pe linia Programului ştiinţa pentru pace şi securitate, precum şi necesitatea finalizării cu succes a Proiectului privind evacuarea şi distrugerea pesticidelor cu termen expirat de pe teritoriul Republicii Moldova.

Totodată, a fost salutată contribuţia Moldovei la operaţiunea derulată de NATO cu mandat ONU în Kosovo. Participînd la această operaţiune, militarii moldoveni care au ajuns în KFOR pe 8 martie îşi vor spori abilităţile profesionale şi capacităţile de interoperabilitate în materie de menţinere a păcii.

Interlocutorii au mai abordat unele aspecte ale situaţiei geopolitice din regiune şi eforturile de integrare europeană ale autorităţilor de la Chişinău.

De asemenea, viceministrul Valeriu Chiveri a avut o întrevedere cu ambasadorul Thrasyvoulos Stamatopoulos, asistent al secretarului general al NATO, şef al Departamentului afaceri politice şi politică de securitate, cu care a discutat despre evoluţia relaţiilor Republicii Moldova cu Alianţa, amplificarea dialogului politic între cele două părţi şi importanţa elaborării unui nou Plan individual de acţiuni al parteneriatului R. Moldova - NATO, cu sarcini concrete.

Întîlnirea viceministrului moldovean cu adjuncţii reprezentanţilor permanenţi ai statelor membre ale Alianţei Nord-Atlantice în formatul 28 + RM a avut drept obiectiv discutarea relaţiilor RM-NATO, procesul de reglementare a diferendului transnistrean şi situaţia din regiune, precum şi situaţia internă din ţara noastră.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав