Cutremure stiri: 502

Traian Băsescu s-a speriat

20 mar. 2014,, 09:39   Externe
14524 10
Foto: ruvr.ru
După ce a fost luat la palme de diplomaţia germană care nu doreşte intensificarea crizei din Ucraina şi extinderea acesteia în Europa de Est, Băsescu a ieşit cu o serie de declaraţii care, deşi au fost pe-alocuri comice şi pe-alocuri absurde, marchează transformarea „președintelui războinic” într-un „preşedinte pacifist”.

În fond, președintele României a punctat cîteva aspecte pe care le cunoaște toată lumea, dar pe care clasa politică de la București evită să le recunoască în public. În primul rînd, Băsescu a descoperit faptul că procentul locuitorilor Republicii Moldova care și-ar dori o uniune cu România nu depășește 20%, concluzia logică și firească fiind imposibilitatea unui Anschluss contra voinței populare. În al doilea rînd, președintele României a explicat, așa cum a putut, că România nu va intra într-un conflict militar cu Rusia. Evident, Bucureștiul nu ar avea cu ce (mulțumim NATO!) să intre în conflict, dar scopul mesajului este altul. Diplomații germani au putut răsufla ușurați: a fost „dezamorsat” unul dintre personajele care ar fi putut contribui la intensificarea și extinderea conflictului, ba chiar ar fi putut încerca să tragă UE într-o confruntare „fierbinte” cu Rusia.

În acest context devine explicabilă reacția isterică a unor formatori de opinie care sunt mai mult filoamericani decît băsiști și care s-au simțit trădați de președinte. De fapt, Băsescu a încercat, timid și stîngaci, să-i sperie pe basarabeni cu ideea că scenariul din Osetia de Sud și Crimeea se poate repeta în curînd în Transnistria însă este absolut cert că efectul va fi nul.

Aspectul comic și totodată tragic al declarațiilor președintelui Băsescu, cît și cele făcute de Ponta și Antonescu, arată că nimeni din top-ul politicienilor de la București nu a înțeles ce se întîmplă de fapt în lume. Fiecare dintre ei a ratat o magistrală șansă de a-și schimba radical viitorul politic prin tăcere. Indubitabil, ei vor conștientiza ce s-a întîmplat, dar va fi prea tîrziu. Am intrat într-o nouă eră geopolitică. Lumea unipolară a murit pe 18 martie 2014. Am pășit pe tărîmul tuturor posibilităților, iar lucrurile care păreau imposibile vor deveni ceva obișnuit. Despre modul în care va arăta viitorul geopolitic vom discuta în articolele viitoare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав