Cutremure stiri: 502

Rusia și China se unesc împotriva Occidentului

23 mar. 2014,, 13:35   Externe
16778 16
Foto: rt.com
Recent, organul central al Partidului Comunist Chinez, ziarului "Cotidianul Poporului", a scris intr-un editorial că, avînd în vedere situația din jurul Ucrainei " învăluită de spiritul Războiului Rece", "apropierea strategică dintre Rusia și China va deveni un bastion al stabilității în lume".

"Rusia sub conducerea lui Vladimir Putin a făcut Occidentul să înțeleagă că în războiul rece nu pot fi învingătoti". Un alt ziar chinez, Global Times, de asemenea, controlat de PCC, scrie despre politica țărilor occidentale în Ucraina ca despre "un fiasco al Occidentului", transmite Inopressa.

"Proiectul său de creare a unui regim pro-occidental a eșuat și a creat un haos, pe care Occidentul nu are nici capacitate, nici înțelepciunea să-l soluționeze. "În acest sens, concluzionează ziarul, "noi nu putem dezamăgi Rusia , atunci cînd ea se confruntă cu dificultăți. China ar trebui să devină un partener strategic de încredere".

Afirmațiile pritenoase la adresa Rusiei în publicațiile de top din China le-a comentat editorialistul publicației germane Der Spiegel, Uwe Klusmann, sugerînd că "în confruntarea dintre Rusia și Occident, țara cea mai populată din lume, este de partea celei mai mari țări". Presa chineză de stat nu lasă nici o îndoială în această privință.

În special, Moscova și Beijingul deja lucrează la crearea unei uniuni care poate schimba în mod semnificativ echilibrul de forțe din lume. În prezent, experții Ministerului de Externe din Rusia elaborează un proiect de tratat privind "cooperarea militar-politică" cu China. Detaliile, continuă jurnalistul încă nu se cunosc, dar acest "acord trebuie să meargă mult mai departe decît acordul de bună-vecinătate, prietenie și cooperare semnat de Putin în 2001".

Anterior Moscova, făcînd trimitere la americani refuza să vîndă în China anumite tipuri de armament, dar în curînd acest lucru se poate schimba, scrie Klusmann. China, de exemplu, demult vrea să cumpere submarinele nucleare rusești "Proiectul 949A", înarmate cu rachete de croazieră, care pot distruge portavioanele americane. Reprezentanții influenți ai complexului militar-industrial rus cer, de asemenea, ridicarea tuturor restricțiilor pentru China. Experții consideră că în construcțiile navale și de avioane este posibilă dezvoltarea în comun a proiectelor majore.

Între timp, interesul Chinei în cooperarea militară este, de asemenea, prezent în relațiile dintre Beijing și Kiev. Ucraina este al treilea cel mai mare furnizor de arme pentru China: doar în 2012 suma contractelor a alcătuit 690 milioane de dolari. Iar apropierea Ucrainei de NATO, cred în China, ar putea pune capăt unei astfel de cooperări. Din acest motiv, China ar saluta ca Ucraina să rămînă în zona de influență a Rusiei, se spune în articol.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав