X 
Cutremure stiri: 506

Tulbure: Implicarea Moldovei în disputa Rusia – Occident ar putea duce la pierderea Transnistriei

24 mar. 2014,, 03:34   Politică
9311 6
Foto: puls.md
Declarația a fost făcută pentru agenția OMEGA de fostul Ambasador al Moldovei la Consiliul Europei și ONU, Alexei Tulbure, vorbind despre alinierea Moldovei la sancțiunile UE împotriva Rusiei.

”Eu nu cred că Moldova trebuie să se implice acum foarte activ în disputa dintre Rusia și Occident – UE și SUA. Pentru că noi avem problema transnistreană, avem acest teritoriu care este totalmente controlat de Federația Rusă cu o populație absolut fidelă și loială Federației Ruse, care în orice moment poate ”să ceară” protecția FR împotriva ”fasciștilor” români. Și Federația Rusă, respectiv, repetă scenariul din Crimeea”, a declarat sursa citată.

Tulbure a amintit că în regiunea transnistreană a fost organizat un referendum în 2006, la care majoritatea populației a pledat pentru alipirea regiunii la Federația Rusă și acum ”să mai organizeze încă unul nu este nicio problemă”.

”Asta ar însemna că noi pierdem Transnistria și am foarte mari dubii că Moldova va mai avea foarte multe motive să-și continue existența asta deplorabilă în calitate de stat independent. Orice scenariu este posibil. Mai mult, avînd în vedere că Occidentul nu va lupta pentru Transnistria. Mai mult decît atît o bună parte a clasei politice, guvernanții de astăzi, ar fi bucuroși să scape de Transnistria pentru că ei pe bună dreptate consideră că fără Transnistria Moldova nu are altă cale decît să se unească cu România”, a adăugat sursa citată.

Fostul Ambasador a subliniat că nu și-ar dori ca istoria Republicii Moldova ”să se sfîrșească așa de trist și așa de repede”. ”Eu cred că noi trebuie să facem acum tot posibilul să nu atragem asupra noastră furia unei sau altei părți. Prin asta să păstrăm cel puțin controlul formal asupra Transnistriei și să încercăm să menținem țara într-un cadru legal și democratic pentru a avea posibilitatea să ne pregătim pentru alegeri, care și ele la rîndul lor trebuie să fie libere și democratice și rezultatele acestor alegeri vor determina într-o măsură hotărîtoare viitorul pentru Moldova”, a încheiat Alexei Tulbure.

Membrul Comisiei pentru politică externă și integrare europeană, deputatul PCRM, Grigore Petrenco a anunțat pe 20 martie că șefa diplomației europene, Catherine Ashton a anunțat în ajun că guvernarea de la Chișinău s-a raliat sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană pentru mai mulți demnitari din Rusia și Ucraina.

Pe data de 21 martie curent, majoritatea parlamentară a fost întrunită în cadrul audierilor cu ușile închise privind situația din regiune. Deputatul Grigore Petrenco, a declarat după audieri, că ministrul de Externe a confirmat ralierea Moldovei la sancțiunile UE.

Uniunea Europeană alături de SUA și Canada au impus sancțiuni pentru mai mulți oficiali din Rusia și din fosta conducere a Ucrainei, care reprezintă interdicția de a intra pe teritoriile menționare și blocarea bunurilor și a proprietăților acestora în țările indicate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав