Arşiţa stiri: 210
Jocurile Olimpice stiri: 258
Transnistria stiri: 1460

În cazul interdicției de intrare în Rusia a muncitorilor migranți moldoveni, remitențele din această țară se vor reduce cu o treime

24 mar. 2014,, 15:12   Economie
5939 0
remitențele din Rusia se vor reduce cu o treime
Foto: blogspot.com
În cazul în care va fi realizat scenariul pesimist și va fi interzis accesul pe teritoriul Federației Ruse pentru cei circa 288 de mii de muncitori migranți moldoveni aflați în grupul de risc, transferurile bănești în Moldova din Rusia ar putea să se reducă cu 35%. Aceasta este una dintre concluziile studiului „Aspectul migraționist în securitatea economică a Moldovei”, efectuat de Centrul Analitic „Expert-Grup”, relatează NOI.md.

Potrivit documentului, „acest șoc migraționist” va provoca recesiunea economiei și va avea un impact negativ asupra tuturor indicatorilor macroeconomici. Astfel, PIB-ul se va reduce cu 4,3%, veniturile la bugetul de stat – cu 8,3%, cheltuielile bugetului – cu 10,5%, importul – cu 6,4%, investițiile – cu 4%, iar consumul – cu 9,4%.

Potrivit datelor „Expert-Grup”, în Rusia muncesc circa 65% din numărul total al muncitorilor migranți moldoveni sau aproximativ 455 de mii de persoane. Această „dependență migrațională” a Moldovei față de Rusia prezintă un pericol serios la adresa securității economiei naționale. Potrivit datelor, în prezent, peste hotare muncesc circa 700 de mii de cetățeni moldoveni, care anual trimit acasă aproximativ 1,6 miliarde de dolari SUA, ceea ce reprezintă o pătrime din PIB-ul țării. Experții se pronunță pentru reducerea vulnerabilității față de șocurile migraționiste, pentru crearea sistemului de management a proceselor migraționale, pentru a sistematiza informația despre migranți. Totodată, experții consideră că este necesară reducerea dependenței de unele direcții pentru muncitorii migranți, asigurarea protecției drepturilor gastarbeiterilor, micșorarea ponderii migrației ilegale etc.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав