X 
Cutremure stiri: 506

Vameșii au dăruit Moldovei o comoară de neprețuit

25 mar. 2014,, 16:23   Societate
5404 0
Vameșii au dăruit Moldovei o comoară de neprețuit
Foto : point.md
Savanții declară că cele 728 de monede vechi și două sculpturi antice reținute de colaboratorii vamali în luna ianuarie 2014 la postul vamal Cahul-Oancea, reprezintă un adevărat tezaur și valori culturale istorice autentice pentru Republica Moldova. În cadrul unei conferințe de presă susținute de reprezentanții Serviciului Vamal s-a menționat că, potrivit estimărilor preliminare, valoarea obiectelor se ridică la milioane de lei.

În cadrul cercetărilor și investigațiilor de specialitate efectuate de cercetătorii științifici din cadrul Muzeului Național de Istorie a Moldovei s-a stabilit că obiectele numismatice reprezintă un lot eterogen de emisiuni antice, medievale și moderne, toate fiind autentice și corespunzînd caracteristicilor din cataloagele de numismatică.

Spre exemplu, mostrele de monede antice reprezintă piese produse de mai multe state elenistice cum ar fi Imperiul Seleucid, Macedonia, Ionia, Mysia, Pamphilia. Un alt lot de monede reprezintă Imperiul Roman. De asemenea, multe monede sînt datate din secolele XII-XIII, din perioada Imperiului Otoman și Imperiului Habsburgic.

O valoare deosebită au și cele două sculpturi. Prima sculptură datează încă din anii 2800-2400 î.e.n. și pot fi văzute în arealul monumentelor istorice ale Mesopotamiei Antice. Cea de-a doua sculptură îl reprezintă pe împăratul roman Octavian Augustus (anii de conducere 27 î.e.n. - 14 e.n.), care a reușit să concentreze în mîinile sale puterea militară, civilă și religioasă.

Savanții au comunicat că, deocamdată, niciun muzeu de peste hotare nu a declarat oficial despre dispariția acestor valori istorice. În cazul în care niciun stat nu-și va declara drepturile asupra obiectelor reținute de vameșii moldoveni, acestea vor complete colecția Muzeului Național de Istorie a Moldovei.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав