X 
Cutremure stiri: 504

Lazăr: Moldova va insista ca preţul de achiziţie a energiei electrice din Ucraina să fie mai mic de 6,9 cenţi/kW

27 mar. 2014,, 12:03   Economie
3714 4
Foto: noi.md
Republica Moldova va insista ca preţul de achiziţie a energiei electrice din Ucraina să fie mai mic de 6,9 cenţi pentru un kilowatt. O declarație în acest sens a făcut vicepremierul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, miercuri, după şedinţa Guvernului.

Potrivit agenţiei "Infotag", Lazăr a menţionat că în prezent preţul pentru un kilowatt este de 6,9 cenţi, precizînd că nu intenţionează să accepte pentru furnizorul de stat preţul de 6,9 sau unul mai mare.

„Ori vom avea un preţ mai mic, ori vom negocia pînă în pînzele albe. Aceasta este poziţia noastră”, a spus vicepremierul, vădit iritat de întrebările jurnaliştilor.

La 31 martie expiră contractele de furnizare a energiei electrice în Moldova de către compania rusă "Inter RAO EES" (proprietara CTE-Cuciurgan - "I"), precum şi de compania ucraineană "DTEK Vostokenergo". Ambii furnizori și-au confirmat disponibilitatea de a asigura furnizări stabile de energie electrică şi de a menţine preţul actual – 69 de dolari pentru 1 MW/h. Dar, potrivit presei ucrainene, procesul de semnare a contractelor este blocat de partea moldovenească, care încearcă să importe energie electrică cu ajutorul unor companii intermediare.

Un raport anual de revizuire tarifară prezentat la ANRE de compania Gas Natural Fenosa arată că tarifele la energie ar urma să crească cu circa 32%. Autorităţile de la Chişinău susţin că cifrele vehiculate sînt speculative şi dau asigurări că vor menţine preţurile actuale pentru consumatori.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав