X 
Arşiţa stiri: 215
Jocurile Olimpice stiri: 281
Transnistria stiri: 1418

Еxperți: Criza din Ucraina se va sfîrși în curînd

28 mar. 2014,, 02:51   Externe
12276 22
Foto: archdesignfoto.com
Experții Centrului de dezvoltare a Școlii Superioare de Economie prezic că criza din Ucraina se va termina anul acesta. În 2014 ei prevăd o scădere a PIB-ului cu 1,1% , care apoi va trece într-o creștere constantă în 1,4-2,3 % în anii 2015-2017.

Potrivit evaluării lor, deteriorarea relațiilor cu Rusia va afecta grav economia Ucrainei, dar apropierea de Europa va compensa în mare măsură aceste pierderi. Pierderea Crimeei va trece aproape neobservată pentru economia ucraineană: țara nu va primi cel mult 1 miliard de dolari venituri din turism, dar va economisi pe seama subvențiilor de la buget.

Cu toate acestea, 2014 va fi foarte dificil pentru ucraineni - inflația va crește brusc (de la 0,5 % în 2013 la 8,2% în 2014), șomajul va crește (de la 7,1 % la 8,1 % din populația economic activă), iar salariile și pensiile vor fi înghețate.

Totodată economiștii văd cel puțin cîteva motive pentru a fi optimist cu privire la Ucraina. În primul rînd, țara cîștigă în principal, din vînzările de metale, produse agricole și substanțe chimice, care odată cu redresarea economică în Europa vor crește. În al doilea rînd, Ucraina tot mai puțin depinde de exporturile de metale și țevi în Rusia – pînă nu demult acestea erau deosebit de importante, dar acum sînt în scădere din cauza livrărilor în Europa în condiții mai avantajoase. Ucraina poate reduce, de asemenea, importurile de gaze din Rusia.

În plus, Banca Națională a lăsat hrivna să se deprecieze, ceea ce ar trebui să limiteze volumul importurilor și să sprijine producătorii locali. Creditele FMI și ale altor organizații internaționale, împreună cu reducerea cheltuielilor bugetare, vor permite țării să nu recurgă la majorarea impozitelor.

Și ultimul moment – Ucraina continuă să beneficieze de pe urma migrației forței de muncă. Și chiar dacă în Rusia va fi înăsprit regimul migrațional, ucrainenii vor pleca să lucreze în alte țări.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав