X 
Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4070

"Fereastra de oportunitate " pentru invazia rusă se închide la mijlocul lunii mai - The Foreign Policy

31 mar. 2014,, 03:38   Externe
12643 18
Foto: elise.com.ua
Ucraina are o șansă reală de a mobiliza forțele necesare pentru a proteja teritoriul său continental de o posibilă invazie militară a Rusiei, consideră analistul militar al The Foreign Policy, Pavel Felgenhauer.

Expertul notează că Crimeea deja ocupată depinde foarte mult de regiunile de sud ale Ucrainei. În această situație, este puțin probabil ca peninsula să devină un satelit al Moscovei și să reziste Kievului.

De aceea, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, insistă asupra Constituției federale a Ucrainei, care ar permite Kremlinului să influențeze regiunile de est și sud și apoi, posubil, să le anexeze. Acest lucru, la rîndul său, va crea un "coridor" militar pentru Moscova în direcția Moldovei și Transnistriei. Felgenhauer consideră că Ucraina are o șansă de a se apăra, în cazul în care aceasta nu va fi de acord cu cererea Rusiei de federalizare.

Autorul subliniază că Kievul are un arsenal mare de muniție din perioada sovietică. "Dacă ar cîștiga timp, ar putea repune în funcțiune echipamentele militare grele. Cu toate acestea, întrebarea cînd anume Putin intenționează să invadeze Ucraina și intenționează oare să o facă, rămîne deschisă", - consideră el.

Data cheie pentru Felgenhauer este 1 aprilie, cînd Rusia va începe recrutarea de primăvară. În consecință, acei soldați ruși, care sînt acum în serviciul militar și au fost pregătiți, vor fi demobilizați. Deci, Rusia va avea nevoie de cîteva luni pentru a aduce trupele în stare de luptă. "În acest timp ucrainenii vor reuși să adune forțele necesare", - spune expertul.

Alegerile prezidențiale, programate pentru 25 mai, ar putea consolida legitimitatea noului guvern de la Kiev, pe care refuză să-l recunoască Moscova. "Posibil, Kremlinului îi va fi greu să reziste tentației de a ataca Ucraina și "elibera" sudul și estul, cît timp Rusia are o capacitate de luptă sporită, iar regimul din Ucraina este instabil", - sugerează autorul. Dar "fereastra de oportunitate" pentru invazia rusă se va închide pe la mijlocul lunii mai, prezice analistul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?