Arşiţa stiri: 233
Preşedintele stiri: 4151

Moldova şi Ucraina nu s-au înţeles deocamdată în privinţa unor noi contracte de importare a energiei electrice

31 mar. 2014,, 10:20   Economie
3257 2
Foto: noi.md
Furnizorii ucraineni de energie electrică sînt dispuşi să reducă costul acesteia pentru Moldova de la 6,9 la 6,8 cenţi pentru 1 kW/h, dar nu sunt de acord să livreze prin intermediari, în baza unor scheme de corupţie. Despre aceasta au informat agenţia "Infotag" surse din cadrul Ministerului Energiei şi Industriei Cărbunelui al Ucrainei.

Informaţia este confirmată şi de interlocutorii agenţiei, care cunosc îndeaproape procesul de negocieri și de semnare a noilor contracte de importare a energiei electrice.

La 1 aprilie expiră contractele de livrare în Moldova a energiei electrice. Fără semnarea contractelor, Moldova poate întîmpina probleme energetice.

Deficitul de energie electrică Republica Moldova îl procură de la "INTER RAO EES" – proprietarul "CTE Cuciurgan", precum şi de la compania ucraineană "DTEK Vostokenergo". Ei conlucrează direct cu distribuitorii moldoveni sau cu companiile de stat.

Reducerea preţurilor corespunde recentelor promisiuni ale vicepremierului, ministrului Economiei, Valeriu Lazăr, privind neadmiterea majorării preţului de import al energiei electrice.

"Însă procesul de semnare a contractelor noi de livrare a energiei electrice este în pericol, deoarece negocierile sînt tergiversate din cauză că furnizori nu doresc „să conlucreze cu companii intermediare”, menţionează sursele. Ei spun că, dacă părţile nu vor coordona condiţiile de livrare a energiei electrice pentru anii 2014-2015, atunci Moldova, deja de săptămîna viitoare, se va lovi de deficitul acesteia, iar furtul energiei electrice se va considera ilegal şi va prejudicia imaginea internaţională a Republicii Moldova.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав