Transnistria stiri: 1451
Preşedintele stiri: 4078

Amnesty International: Vinovaţii pentru protestele din aprilie 2009 ar putea rămîne nepedepsiţi

31 mar. 2014,, 13:30   Societate
3305 0
Foto : wordpress.com
Peste o săptămînă expiră termenul de cinci ani, în decursul cărora cei ce se fac vinovaţi de evenimentele din 7 aprilie 2009 pot fi traşi la răspundere penală. Despre aceasta a comunicat directorul executiv al Amnesty International Moldova, Cristina Pereteatcu, în cadrul unei acţiuni de protest desfăşurate duminică în faţa Parlamentului.

Potrivit agenţiei "Infotag", peste 50 de persoane au adus un sicriu, o piatră funerară şi o coroană de flori la acţiunea de protest de lîngă Parlamentul Moldovei, solicitînd autorităţilor anchetarea cazurilor şi pedepsirea celor vinovaţi.

Pereteatcu consideră că după cinci ani de promisiuni din partea Guvernului "date victimelor torturilor, mulţi dintre ei sînt nevoiţi să părăsească Moldova".

"Unde e legea şi justiţia? Le avem oare? Putem oare vorbi despre un stat de drept în condiţiile în care am ajuns la expirarea termenului de prescripţie, iar vinovaţii nu au fost pedepsiţi?! Solicităm conducerii ţării un răspuns şi solicităm adevărul despre 7 aprilie 2009", a spus ea.

Reprezentanţii Asociaţiei Promo-LEX, de asemenea, consideră că "urmărirea penală în dosarele 7 aprilie a fost şi este ineficientă din motivul activităţii proaste a procurorilor".

Potrivit lor "organele procuraturii şi alte organe cu atribuţii de exercitare a urmăririi penale trebuie să-şi fortifice capacităţile de investigare a infracţiunilor de tortură, iar parlamentul trebuie să asigure realizarea rapidă a reformei procuraturii, în conformitate cu standardele internaţionale".

Din 7 aprilie 2009 au fost înregistrate 108 plîngeri ale victimelor comportamentului violent al poliţiei. În acea zi, la Chişinău cei nemulţumiţi de rezultatele alegerilor au organizat dezordini, în cadrul cărora au fost distruse şi incendiate clădirile Parlamentului şi administraţiei preşedintelui. Poliţiştii nu au aplicat forţa faţă de protestatari, însă ulterior mulţi tineri au fost reţinuţi şi interogaţi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?