X 
Cutremure stiri: 502

Ministerul ucrainean de externe: La 1 aprilie va fi reluată activitatea de demarcare a frontierei moldo-ucrainene

31 mar. 2014,, 15:45   Societate
7073 0
Foto: tsn.ua
Activitatea de demarcare a frontierei moldo-ucrainene va fi reluată la 1 aprilie. Potrivit agenţiei "Infotag", declaraţia a fost făcută de către Leonid Osavoliuc, reprezentantul Ucrainei pentru perfectarea contractual-juridică a frontierei de stat, ambasadorul cu misiuni speciale al Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei.

Într-un interviu acordat luni ziarului ucrainean "Зеркало недели" (Oglinda săptămînii), oficialul a spus că "Ucraina şi Moldova au convenit să-și activizeze eforturile pentru a semna cît mai curînd Tratatul privind regimul de frontieră comună".

"Au rămas cîţiva kilometri la segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene. Ne-am înţeles să trimitem din 1 aprilie grupuri de lucru pentru efectuarea lucrărilor de demarcaţie în teren pe acest segment. Săptămîna trecută, am convocat şedinţa ordinară a comisiei moldo-ucrainene de demarcaţie şi am convenit să activizăm lucrările de demarcare, astfel încît să le încheiem anul acesta", a menţionat diplomatul ucrainean.

Potrivit lui, au rămas probleme de demarcare în zona nodului hidraulic Dnestrovsk şi a portului Giurgiuleşti.

"Poţi da diferite aprecieri celor care au luat decizia de demarcare a frontierei în regiunea Giurgiuleşti, dar Tratatul privind frontiera de stat a fost semnat. În conformitate cu acesta, Moldova are 430 m de linie de mal la rîul Dunărea. Şi noi lucrăm în privinţa marcării acestui sector. A mai rămas să fie instalate acolo două semne de hotar. Dar aceasta se va întîmpla după ce va fi rezolvată problema cu demarcarea frontierei în regiunea CHE-2 Dnestrovsk. Acolo problema este simplă: iniţial e necesar să fie recunoscute drepturile noastre de proprietate asupra unei părţi din CHE-2 Dnestrovsk, situate pe malul drept al Nistrului. Altfel zis, sînt nişte sectoare legate reciproc şi ale căror probleme nu pot fi rezolvate separat. Cu regret, astăzi aceste chestiuni rămîn nesoluţionate. Dar vom face totul pentru ca acestea să nu devină un obstacol în calea încheierii demarcării segmentului moldo-ucrainean de frontieră", a subliniat Osavoliuc.

Oficialul a comunicat că se finisează lucrările de coordonare a proiectului Tratatului privind regimul frontierei de stat între Ucraina şi Moldova, care va fi semnat împreună cu restul documentelor.

Frontiera de stat moldo-ucraineană are o lungime de 1222 km, dintre care 955 km reprezintă graniţa "verde" (terestră) şi 267 km cea "albastră" (fluvială). La frontiera moldo-ucraineană există 67 de puncte de control oficiale, inclusiv internaţionale, interstatale şi locale. Un segment de frontieră cu lungimea de 470 km dinspre partea moldovenească este sub controlul administraţiei Transnistriei şi include 25 de puncte de trecere oficiale spre Ucraina. "Linia de hotar internă" dintre regiunea transnistreană a Republicii Moldova şi celelalte regiuni ale Moldovei nu este controlată de grănicerii moldoveni, dar la unele intersecţii de drumuri auto funcţionează posturi ale Biroului Migraţie şi Azil, dar şi posturi de control vamal susţinute de poliţie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав