X 
Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4073

Corlățean a primit un premiu de la „Registru” pentru promisiunea de abolire a regimului de vize

1 apr. 2014,, 18:11   Societate
5572 5
Foto: noi.md
„Centrul Resurselor Informaționale de Stat «Registru» le plătește funcționarilor de rang înalt din Europa și SUA pentru declarațiile acestora privind anularea vizelor pentru călătoriile în Europa pentru cetățenii moldoveni”, a comunicat pentru NOI.md un funcționar de rang înalt din cadrul Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, care a dorit să-și păstreze anonimatul.

Potrivit sursei citate, în minister există un deviz de cheltuieli aparte în acest scop, iar onorariile funcționarilor depind de statutul lor oficial: cu cît rangul este mai înalt, cu atît și sumele cresc. Aceste cheltuieli sînt calculate în baza veniturilor întreprinderii. Prin aceasta se explică prețul exagerat la pașapoartele biometrice, lucru stabilit de Curtea de Conturi.

Astfel, pentru declarațiile recente ale ministrului Afacerilor Externe al României, Titus Corlățean, care a afirmat că pînă la sfîrșitul lunii aprilie moldovenii vor putea călători în UE fără vize, oficialul român a primit 200 de mii de euro, fără perceperea impozitelor.

Sursa din cadrul ministerului a explicat că asemenea onorarii mari pentru publicitatea făcută pașapoartelor biometrice se răscumpără. Astfel, pe parcursul lunii martie curent, subdiviziunile teritoriale ale ÎS „Registru” au primit în medie cîte 900 de cereri zilnic pentru obținerea pașapoartelor biometrice. Comparativ cu perioada octombrie 2013 – februarie 2014, numărul solicitărilor a crescut cu 34%.

De menționat că după fiecare promisiune privind anularea vizelor, care urmează să aibă loc în curînd, numărul solicitărilor este în creștere. În baza acestor considerente, conducerea întreprinderii a procurat echipament suplimentar și acum capacitatea de recepție a crescut pînă la 3500 de cereri pe zi.

Interlocutorul a explicat și mitivul pentru care pașapoartele biometrice moldovenești sînt de culoare albastră, și nu roșie, cum se practică în Europa. Astfel, aceasta este o recompensă Guvernului și Parlamentului Republicii Moldova pentru „merite deosebite în protecția drepturilor minorităților sexuale și onorariile mari plătite funcționarilor europeni”. „Acum, în toate țările cetățenii noștri vor fi recunoscuți și respectați după culoarea albastră a pașaportului. Avem cu ce ne mîndri”, a conchis sursa citată.

Redacția NOI.md anunță concursul „Moldova are succese”, invitîndu-i pe cititori să expedieze pe adresa ei opinii despre realizările țării. Concursul va dura o zi, iar învingătorul acestuia va fi premiat cu o sumă importantă de bani.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?