Transnistria stiri: 1451
Preşedintele stiri: 4081

Expert: A fi sau ... a nu bea?! (VIDEO)

4 apr. 2014,, 18:43   Societate
5152 2
Foto: noi.md
Partea I

„Dacă Guvernul nu ne va auzi doleanţele, atunci producţia de votcă din Moldova va fi distrusă pînă la intrarea noastră în zona de liber schimb”, a declarat pentru NOI.md preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Băuturi Tari, Serghei Sîrghi.

Interlocutorul a relatat că, dacă la crearea asociaţiei în 2006 din ea făceau parte 12 producători, atunci astăzi există şi activează la capacitate redusă doar șapte. Totodată, la acel moment volumul producţiei constituia 45 de milioane de sticle de jumătate de litru de votcă de 40 de grade (standard – n.r.) pe an, iar în 2013 această cifră a ajuns doar la 16 milioane.

„Sînt mai multe cauze. Una dintre acestea este creşterea accizelor în fiecare an. Eu înţeleg că noi tindem spre Uniunea Europeană şi trebuie să ajustăm normativele fiscale la cerinţele lor. Da, acolo accizul constituie 7,5 euro pentru un hectolitru, iar la noi acesta este la nivelul de 75% din cel european. Dar nu trebuie să uităm că noi încă nu sîntem în Europa şi că veniturile populaţiei ţărilor noastre diferă semnificativ”, a menţionat expertul.

„O lovitură serioasă pentru noi a fost modificarea impozitelor la procurarea spirturilor. Pînă nu demult noi plăteam o sumă mică, iar restul impozitelor erau achitate la livrarea producţiei finite de la depozitele noastre. Acum doi ani, probabil pentru înlesnirea muncii inspectorilor fiscali, Guvernul a egalat accizele la procurarea spirtului şi producţia finită. Acum noi practic finanţăm Guvernul cu două luni înainte”, relatează preşedintele asociaţiei.

El a explicat că ciclul de producţie a votcii constituie 25 de zile. Potrivit regulilor stabilite, distribuitorii returnează banii pentru marfa livrată abia peste 30-35 de zile. Acest fapt a devenit o povară insuportabilă pentru multe întreprinderi, care au mai rămas şi încearcă să supravieţuiască.

„Noi solicităm mereu să fie revizuit acest regulament. Nu, nu în direcţia reducerii accizelor, dar, potrivit exemplului României, să ni se ofere vacanţe fiscale măcar pentru o lună. În caz contrar, noi riscăm să pierdem ramura ireversibil”, a avertizat Sîrghi.

În ceea ce priveşte utilitatea consumului de votcă în limite rezonabile, desigur, preşedintele a menţionat că pe fundalul creşterii rapide a volumelor consumului de bere în ţara noastră, mai ales de tineret, votca devine o distracţie uşoară. S-a stabilit că o sticlă de bere cu conţinutul de alcool de 4,5 grade este echivalentă cu 60 de grame de votcă. Este greu să nu acceptăm spusele expertului, mai ales că tineretul de azi nu se limitează doar la o sticlă de bere.

Partea II


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?