Arşiţa stiri: 233
Preşedintele stiri: 4155

Concluzia șefului SIS și a procurorului general în dosarul „7 aprilie”

4 apr. 2014,, 11:33   Politică
4239 2
Foto: noi.md
Directorul Serviciului de Informații și Securitate, Mihai Balan, și procurorul general, Corneliu Gurin, recunosc că investigarea evenimentelor din aprilie 2009 decurge anevoios, iar multe aspecte ale dosarului rămîn a fi neelucidate din diverse motive. Declarații în acest sens au fost făcute de cei doi oficiali astăzi, în cadrul audierilor parlamentare desfășurate pe marginea dosarului „7 aprilie 2009”.

Potrivit șefului SIS-ului, Mihai Balan, instituția pe care o conduce a colectat o serie de date pe marginea evenimentelor din aprilie, care vor putea fi dezvăluite după ce instanța de judecată se va expune asupra acestor fapte. Totodată, Balan a negat cu vehemență faptul că pe 7 aprilie 2009 ar fi avut loc o lovitură de stat, așa cum declară unele forțe politice.

„Mersul anchetei în cazul 7 aprilie este într-adevăr unul anevoios. Ipoteza invocată că la 7 aprilie a avut loc o lovitură de stat nu-și găsește argumentare. La cinci ani de la producerea acelor evenimente, SIS își reconfirmă poziția prin elucidarea cauzelor care au stat la baza acelor evenimente”, a spus Balan.

De cealaltă parte, Corneliu Gurin, a anunțat că în prezent Procuratura Generală continuă să examineze mai multe versiuni asupra celor întîmplate și că pe marginea evenimentelor din aprilie 2009 au fost audiate în total 1500 de persoane. Acesta a precizat că mersul anchetei a fost periclitat și de lipsa probelor, care fie au dispărut, fie au fost distruse.

„Și eu consider că cercetările în aceste dosare durează prea mult. Presiunile excesive, intervențiile pripite pentru a forța lucrurile nu sînt binevenite și pot dăuna. Procuratura a examinat aceste evenimente sub patru aspecte – dezordine în masă, maltratarea protestatarilor, acțiunile factorilor de decizie, organizatorii și factori care au influențat evenimentele. Se verifică mai multe versiuni. Evenimentele din aprilie 2009 au fost un test nu doar pentru organele de drept, dar pentru întreaga societate”, a spus Gurin.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав