Cutremure stiri: 506

Experţi prognozează ieşirea Transnistriei din procesul de negocieri

8 apr. 2014,, 10:32   Societate
3719 4
Foto: grenada.md
Ieşirea Tiraspolului din procesul de negocieri în formatul "5+2" a fost numit "un refuz prognozat" de către expertul independent, colaboratorul Academiei de Ştiinţe a Moldovei Nicolai Ţveatcov.

Comentînd la solicitarea agenţiei "Infotag" declaraţia despre refuzul reprezentantului politic al Tiraspolului, Nina Ştanski, de a participa la întrevederea de la Viena, planificată pentru 10-11 aprilie, el a amintit că discuţiile pe marginea acestui subiect persistă deja de cîteva săptămîni.

"Situaţia nu este nouă pentru noi. Procesul de negocieri privind reglementarea conflictului transnistrean deja de cîteva ori a fost întrerupt pînă la formarea unor noi circumstanţe politice benefice. Le vom aştepta", a spus Ţveatcov.

Fostul ministrul de externe al autoproclamatei RMN, Vladimir Iastrebciak, este convins că refuzul Transnistriei de a participa la runda planificată în formatul "5+2" nu trebuie privită ca o catastrofă, "cu atît mai mult că evoluţia situaţiei indica direct la o astfel de posibilitate". "Nu cred că amînarea consultărilor poate pune în pericol procesul de negocieri. Un mai mare pericol pentru acesta reprezintă acţiunile unilaterale, direcţionate spre înrăutăţirea interacţiunii social-economice, inclusiv introducerea de către partea moldovenească a accizelor pentru mărfurile transnistrene", a precizat fostul diplomat.

Iastrebciak consideră că părţile trebuie să se axeze pe găsirea căilor de dezvoltare a colaborării şi lichidarea barierelor din comerţ, doar atunci vor fi create premisele pentru o interacţiune constructivă în diverse formate de negocieri.

"Trebuie de luat în calcul şi situaţia din Ucraina, fundalul emoţional negativ etc. Într-o astfel de situaţie amînarea întrevederii este garanţia continuării dialogului", a spus Iastrebciak.

Politologul Dmitri Soin presupune că Transnistria, din momentul schimbării conducerii în 2011, în mod conştient a mers spre ieşirea din procesul de negocieri.

"Acest fapt a fost evident tuturor, mai puţin OSCE-ului, UE-ului, mediatorilor şi unor garanţi. Chiar şi analiza superficială a fluxurilor informaţionale demonstrează că în curînd va fi făcut public programul de recunoaştere a Transnistriei de către Moscova şi ulterioara aderare a regiunii la Rusia. Presupun că Moldova va pierde cel puţin şi Găgăuzia. La maxim, poate fi pierdut şi Bălţiul. De asemenea, putem spune cu certitudine că în timpul apropiat se va începe campania de destituire a coaliţiei de guvernare", a spus el.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав