Arşiţa stiri: 229
Preşedintele stiri: 4160

Moldova exclude posibilitatea aplicării de către Rusia a taxelor la importul mărfurilor moldoveneşti

10 apr. 2014,, 13:43   Economie
4791 1
Foto: noi.md
Moldova exclude posibilitatea aplicării de către Federaţia Rusă a anumitor taxe la importul mărfurilor moldoveneşti.

Solicitat de "Infotag", viceministrul Economiei, Octavian Calmîc, care a fost şi negociatorul-şef al Acordului de liber schimb cu UE din partea Republicii Moldova, a menţionat că, în prezent, relaţiile cu Federaţia Rusă sînt reglementate de două acordului de comerţ liber.

"Unul la nivel bilateral şi altul la nivel multilateral al ţărilor CSI, semnat şi pus în aplicare la începutul anului 2013. Acestea prevăd că la importul şi exportul mărfurilor între ţările semnatare nu se aplică niciun fel de taxe", a spus viceministrul.

Potrivit lui, impunerea unor taxe de către Rusia ar însemna o violare a celor două acorduri existente şi ar duce la rezilierea acestora.

"Procesul însă este unul extrem de dificil şi presupune un şir de proceduri diplomatice", a spus viceministrul, precizînd că nu există premise pentru suspendarea preferinţelor comerciale cu Rusia. Mai mult, Octavian Calmîc afirmă că "acest lucru nu este convenabil Rusiei nici din punct de vedere economic, deoarece importurile din ţările CSI sînt mai mari decît exporturile din Republica Moldova pe aceste pieţe".

"Ceea ce ar putea face Rusia ar fi să introducă cerinţe mai dure faţă de producţia importată din Moldova, prin înăsprirea măsurilor sanitare şi fitosanitare", a spus Calmîc. Potrivit lui, consultările purtate de Ministerul Economiei cu reprezentanţii CSI şi cei din Federaţia Rusă sînt "extrem de optimiste".

"În cadrul discuţiilor nu s-au identificat riscuri asupra schimburilor comerciale cu CSI, ba din contra, au fost găsite oportunităţi noi de afacere şi investiţii pentru valorificarea potenţialului economic al Republicii Moldova şi a regimului comercial preferenţial cu UE, pentru extinderea produselor exportate", a spus viceministrul.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав