Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4073

Studiu: Profilul alegătorului din Moldova

15 apr. 2014,, 10:17   Societate
3313 2
Foto : unimedia.info
Alegătorii Partidului Comuniștilor sunt în mare parte pensionarii și persoanele cu venituri mici, ai Partidului Democrat - pensionarii și persoanele cu studii profesionale, ai Partidului Liberal Democrat - persoanele angajate în cîmpul muncii și cu studii superioare, pe cînd cei ai Partidului Liberal sunt în mare parte chișinăuieni și persoanele cu studii superioare.

Aceste date sunt oferite în baza unui studiu realizat de Magenta Consulting, relevă UNIMEDIA.

Vîrsta medie a votanților fiecărui dintre partidele menționate mai sus variază. Electoratul de stînga este format în mare parte din persoanele în vîrstă, iar cel de dreapta din tineri: PCRM - 50 ani, PD; 48 - ani, PLDM - 41 de ani și PL - 37 de ani.

PCRM, PLDM și PL sunt votate mai mult de femei, în timp ce PD de bărbați. Totodată, majoritatea alegătorilor PCRM, PD și PLDM provin din zona rurală, în timp ce votanții PL, preponderent provin din zona urbană.

Comuniștii primesc majoritatea voturilor de la cetățenii cu nivel scăzut de educație, în timp profilul alegătorului celorlalte partide are un nivel mediu al educației.

Televiziunea rămîne în continuare principala sursă de informare pentru alegătorii tuturor partidelor. Simpatizanții comuniștilor aleg Prime TV și Moldova 1. PDM-iștii aleg ProTV și Moldova 1. Iar PLDM-iștii alături de ProTV, au printre preferate și postul Jurnal TV.

Însă, internetul ocupă un loc important în informarea alegătorilor din eșichierul de dreapta: 61% PLDM și 28% PL.
Studiul a fost realizat în perioada 14 februarie - 02 martie, 2014 pe un eșantion de 1.104 respondenți din circa 80 de localități urbane și rurale ale republicii. Numărul de interviuri asigură o marjă de eroare de ±2.9%, la un interval de încredere de 95%.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?