X 
Cutremure stiri: 506

Moldova are un indice mic al deservirii datoriei externe - ministrul Finanţelor

18 apr. 2014,, 14:22   Economie
4296 0
Foto : infomoldova.net
"Moldova are un indice foarte mic al deservirii datoriei externe, ceea ce extinde posibilităţile ţării de a lua noi împrumuturi", a spus solicitat de corespondentul "Infotag" ministrul Finanţelor, Anatol Arapu.

Potrivit spuselor sale, dacă este să comparăm suma datoriei Moldovei cu datoriile altor ţări, atunci aceasta este una mică.

"Dar toate aceste cifre sînt relative, deoarece depind direct de capacitatea statului de a deservi datoria. Acum rata deservirii datoriei este destul de mică. Dar, totuşi, ţara are rezerve mari pentru a majora datoria externă din punct de vedere al indicelui mic de deservire", a explicat ministrul.

La momentul actual guvernul moldovenesc deserveşte două tipuri de datorie - internă şi externă. Prima la 1 martie 2014 constituia 7,1 mlrd. lei, ia a doua - 17,6 mlrd. lei, ceea ce în total este 24,7 mlrd. lei. Suma totală a datoriei de stat şi datoriei Băncii Naţionale constituie 30,8 mlrd. lei.

Caracterizînd datoria internă a Moldovei, Arapu a menţionat că aceasta este "scurtă", ceea ce este foarte rău.

"Acest fapt vorbeşte despre ceea că Moldova este un stat ce nu a cîştigat destulă încredere în rîndurile investitorilor locali, pentru a împrumuta bani pe piaţa internă, pe un termen lung", a menţionat ministrul.

"Avem o concepţie a mecanismului comun de efectuare a tranzacţiilor cu Valori Mobiliare de Stat (VMS) cu o scadenţă de peste un an la Bursa de Valori, dar pentru aceasta, în primul rînd, avem nevoie de încrederea potenţialilor cupmărători a acestor valori - investitorii locali. Înţelegem că pentru astfel de instrumente financiare pe piaţă trebuie să existe cerere. Şi acum încercăm să transferăm acest produs de pe piaţa iniţială la Bursa de Valori", a spus Arapu.

Ministerul Finanţelor speră că scadenţa unor astfel de VM ale statului va fi de la un an în sus.

Fiind întrebat despre profitabilitatea unor astfel de valori, ministrul a spus că "aceasta va fi definită de piaţă".

"La moment avem valori mobiliare pe un an. Dar avem nevoie de termeni mai mari pentru programele investiţionale ale statului. Pentru aceasta avem nevoie ca valorile să fie plasate măcar pe un termen de cinci ani", a spus în interviul acordat "Infotag", ministrul Finanţelor, Anatol Arapu.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав