Cutremure stiri: 506

Google face progrese importante cu maşina care se conduce singură

29 apr. 2014,, 17:45   Ştiri Auto
2655 0

Foto: google

Google a anunţat că a făcut un progres major în cadrul proiectului său pentru condusul autonom, gigantul software concentrându-şi eforturile pentru a face maşina sigură în mediul urban – pe străzile din oraşe.

Compania americană a anunţat că a îmbunătăţit semnificativ modul de operare al vehiculului şi a parcurs în total 700.000 mile (1,1 milioane de km) – în creştere faţă de cele 500.000 mile pe care le-a parcurs anul anterior.

„Pe parcursul anului trecut, ne-am concentrat în cadrul proiectului Google self-driving car pe stăpânirea condusului pe străzile din oraş”, se arată într-un comunicat al companiei. „Avem încă multe probleme de rezolvat, inclusiv învăţarea maşinii să conducă pe mai multe străzi în Mountain View înainte de a trece la alt oraş, dar sute de situaţii de pe străzile din oraş, care ne-au fi oprit acum doi ani, acum pot fi depăşite fără probleme în mod autonom”.

„Am înregistrat mii de kilometri pe străzile din oraşul nostru natal, Mountain View, California. Un km de condus în oraş este mult mai complex decât un km pe autostradă, cu sute de diferite obiecte în mişcare conform diverselor reguli de circulaţie, pe o suprafaţă mică. Ne-am îmbunătăţit software-ul să detecteze sute de obiecte distincte simultan – pietoni, autobuze, un semn stop ţinut în mână de un agent de circulaţie, sau un ciclist care semnalizează cu mâinile când virează. O maşină autonomă poate fi atentă la toate aceste lucruri într-un mod în care oamenii nu pot – şi nu devine niciodată obosită sau distrasă”, mai spune Google.

Google a mai publicat şi un clio video ce arată cum noul software identifică bicicliştii, maşinile şi pietonii.
„Ceea ce pare haotic şi complet aleatoriu pe străzile unui oraş, pentru ochiul uman, este de fapt foarte predictibil pentru un computer. Am întâlnit mii şi mii de situaţii diferite, am construit modele de software pentru toate posibilităţile, de la cele posibile (o maşină se opreşte la culoare roşie a semaforului) până la cele mai puţin probabile (o maşină trece pe roşu).

Eforturile companiei Google au trezit interesul şi câtorva producători auto majori, ce lucrează de asemenea la proiecte de maşini autonome.

În ianuarie, Daimler a anunţat că vehiculele autonome – chiar fără volan – ar putea ajunge pe piaţă în 2025. Nissan a spus că vom avea maşini care se condus singure mai ieftine pregătite până în 2020, în timp ce Toyota şi Audi lucrează împreună la un asemenea proiect. Să nu uităm de Volvo, care probabil este înaintea tuturor.

IIHS Automotive anticipează că vânzările globale de maşini autonome vor creşte de la circa 230.000 în 2025 la 11,8 milioane în 2035. Compania prezice că maşinile complet autonome, fără control manual, vor ajunge pe străzi chiar din 2025. Mai mult, până în 2050 toate vehiculele vor fi autonome, inclusiv cele comerciale.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав