Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4073

Locuitorii evrei din Odesa nu se pregătesc de o evacuare în masă, susține Congresul evreiesc rus

7 mai. 2014,, 08:30   Externe
5989 1
Foto : agerpres.ro
Locuitorii de origine evreiască din Odesa nu se pregătesc de o plecare în masă, afirmă un comunicat al Congresului Evreiesc Rus trimis marți agenției RIA Novosti, în contextul în care numărul de imigranți evrei ucraineni în Israel a crescut semnificativ.

'Serviciul de presă al Congresului Evreiesc Rus l-a contactat pe Beni Lidsky, liderul filialei din Moscova a Agenției evreiești pentru Israel (Sochnut), organizația oficială consacrată strângerii relațiilor dintre diaspora evreiască și statul Israel. Lidsky a dezmințit informațiile din media. Potrivit lui, nu este nici în curs de desfășurare și nici nu este planificată o evacuare a evreilor din Odesa ', se arată în comunicat.

Lidinsky a afirmat că numărul de imigranți evrei ucraineni în Israel a crescut semnificativ și că Agenția evreiască a deschis la Kiev un centru de sprijin pentru evreii ucraineni, măsură ce vizează să contribuie la monitorizarea situației de securitate a membrilor comunității evreiești.

La rîndul său, Zinovy Kogan, vicepreședintele Congresului organizațiilor și uniunilor religioase evreiești din Rusia, a exprimat îndoieli în ce privește planul de evacuare a evreilor din Odesa. 'Cred că aceștia ar trebui să-și apere drepturile pe pămînturile lor', a declarat Kogan pentru RIA Novosti. Acesta a mai adăugat că, dacă va pleca cineva din Odesa, va fi vorba numai de rabini locali, pentru că aceștia sunt în cea mai mare parte străini, iar 'cele mai neînsemnate deplasări tectonice le provoacă neliniște'.

În ce-l privește, rabinul-șef al Rusiei, Berel Lazar, reprezentant al Federației comunităților evreiești din Rusia, a apreciat că, în cazul în care confruntarea din Ucraina escaladează în continuare către un conflict militar total, atunci refugiații, de toate naționalitățile, vor părăsi nu doar Odesa, ci și alte regiuni ale țării.

Luni, cotidianul The Jerusalem Post a relatat că locuitorii evrei din Odesa sunt gata de evacuare, în cazul în care violențele continuă să crească. Potrivit unor informații, comunitatea evreiască din Odesa și Asociația internațională a creștinilor și evreilor au închiriat împreună 70 de autobuze pentru a-i scoate din oraș pe adulți și copii în caz de urgență. Există mai multe planuri de evacuare, de la mutarea lor în altă parte în oraș pînă la trimiterea membrilor comunității la Chișinău, la două ore și jumătate distanță, în Moldova învecinată, potrivit ziarului citat de RIAa Novosti.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?