X 
Transnistria stiri: 1451
Preşedintele stiri: 4081

TOP 10 cei mai fideli prieteni ai Republicii Moldova

7 mai. 2014,, 10:59   Politică
4913 3
Foto: tribuna.md
În ultimii ani Moldova a devenit mai vizibilă pe arena internaţională. Acest succes se datorează nu atît elitei de la guvernare, cît oficialilor de rang înalt de peste hotare, cărora nu le este indiferentă soarta ţării noastre. Portalul tribuna.md a realizat un clasament convenţional al celor mai fideli 10 prieteni ai Republicii Moldova.

1. Stefan Fule

Comisarul european pentru extindere şi politica europeană de vecinătate este poate cel mai aprig promotor al intereselor Republicii Moldova la Bruxelles. În aceşti ani, el a întreprins numeroase vizite la Chişinău. A pledat continuu cauza Republicii Moldova la UE şi a intervenit de fiecare dată cînd ţara noastră a traversat perioade mai complicate.

2. Angela Merkel

Spre surprinderea multora, cancelarul federal german, unul dintre cei mai puternici politicieni din lume, a inclus constant pe agenda ei subiectul Republica Moldova, fie că era vorba de relaţiile bilaterale moldo-germane, fie de relaţiile germano-ruse, fie de relaţiile moldo-comunitare. Interesul cu care Angela Merkel a tratat şi continuă să trateze Republica Moldova, dar şi susţinerea constantă acordată ţării noastre sînt de-a dreptul impresionante.

3. Jose Manuel Barroso

Dacă în ultimii ani Moldova a înregistrat progrese esenţiale în apropierea de Uniunea Europeană, o mare parte din merit în acest sens îi revine preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care tot timpul a manifestat deschidere în raport cu ţara noastră. Mai mult decît atît, el a transmis constant mesaje de încurajare Republicii Moldova şi a ţinut personal să facă cele mai importante anunţuri care au vizat liberalizarea regimului de vize sau Acordul de asociere RM-UE.

4. Traian Băsescu

Chiar dacă unii privesc cu scepticism, iar alţii cu suspiciune intervenţiile şi pledoariile preşedintelui României în susţinerea Republicii Moldova, acestea totuşi şi-au făcut simţit efectul. Traian Băsescu a reuşit să-şi ţină promisiunea de a deveni un adevărat avocat al Republicii Moldova la Bruxelles.

5. Carl Bildt

Ministrul de externe al Suediei este unul dintre autorii Parteneriatului Estic – iniţiativă care a ajutat enorm Moldova să se apropie de UE. În plus, el a fost un bun mesager pentru Republica Moldova, fiind primul oficial european care a anunţat, în toamna anului 2009, disponibilitatea UE de a începe negocierile cu Moldova pe marginea Acordului de asociere. Iar dacă mai adăugăm aici interesul constant şi sprijinul acordat ţării noastre, inclusiv prin vizitele efectuate la Chişinău, vedem că pentru Carl Bildt dosarul Republica Moldova este mai mult decît o preocupare de serviciu.

6. Radoslaw Sikorski

O bună parte dintre afirmaţiile făcute în cazul lui Carl Bildt sînt valabile şi atunci cînd vorbim de ministrul de externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski. El a cîştigat dreptul de a fi numit unul dintre cei mai buni prieteni ai Republicii Moldova prin efortul constant depus în promovarea intereselor ţării noastre peste hotare.

7. John McCain

Senatorul american tot timpul a urmărit cu interes evoluţiile din ţara noastră, dar şi cele regionale, care ar putea avea tangenţe cu Republica Moldova. A vizitat ţara noastră în repetate rînduri, iar ultimele sale declaraţii şi pledoarii în favoarea Republicii Moldova sînt de-a dreptul impresionante.

8. Cecilia Malmstrom

Comisarul european pentru justiţie şi afaceri interne a fost alături de Moldova de la început şi pînă la sfîrşit în lungul şi dificilul proces care a vizat liberalizarea regimului de vize. Şi dacă Moldova a ajuns să se bucure acum de acest regim, o mare parte din merit îi revine Ceciliei Malmstrom.

9. Herman van Rompuy

În ultimii ani a ajutat constant Republica Moldova atît din postura de preşedinte al Consiliului European, cît şi din postura de reprezentant marcant al Partidului Popular European. Pe durata mandatului său, Consiliul European a adoptat doar decizii favorabile Republicii Moldova.

10. Catherine Ashton

Vicepreşedinta Comisiei Europene a fost în repetate rînduri mesagerul care a adus ştiri bune Republicii Moldova. Dar, în afară de aceasta, a depus eforturi permanente pentru a menţine subiectul Republica Moldova pe agenda Comisiei Europene şi multe din deciziile luate de această instituţie, care au vizat direct ţara noastră, au fost direct susţinute şi promovate de ea.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?