X 
Arşiţa stiri: 217
Jocurile Olimpice stiri: 290
Transnistria stiri: 1418

Expert: Conflictul armat de pe Nistru s-ar putea repeta

10 mai. 2014,, 11:21   Politică
7073 16
Foto : noi.md
Republica Moldova ar putea fi nevoită să facă faţă unui nou conflict militar cu regiunea transnistreană, similar celui din 1992. Opinia aparţine directorului Institutului European de Studii Politice, Viorel Cibotaru, şi a fost exprimată în cadrul unui interviu pentru tribuna.md.

Potrivit analistului, acest scenariu este unul verosimil, în contextul agravării crizei din Ucraina. Cibotaru atenţionează asupra faptului că Armata Naţională ar putea fi atacată de grupuri diversioniste sau de trupe regulate ale Federației Ruse.

”Totul vorbește despre aceea că Federația Rusă pregătește o intervenție militară, pe care posibil o va numi „operațiune de menținere a păcii” şi care ar putea în viitor să se extindă inclusiv și pe teritoriul Republicii Moldova, în mod special în autonomia Găgăuză și în raioanele de est, făcînd conexiune cu trupele Federației Ruse, care ar putea interveni în sudul și în estul Ucrainei”, a remarcat expertul.

În context, analistul opinează că statutul de neutralitate al republicii este contraproductiv, întrucît nu oferă niciun fel de garanţii. „Republica Moldova este lăsată unul la unul cu agresorul, care nu are nici o intenție să respecte acest principiu. Prin urmare, acest principiu este inexistent, inutil și contraproductiv”, a explicat Cibotaru.

Analistul nu exclude că pe teritoriul ţării, inclusiv în partea dreaptă a Nistrului, se găsesc deja grupuri de activişti, pregătite să destabilizeze situaţia internă. Cibotaru opinează că primul lucru pe care ar trebui să-l întreprindă, în prezent, autorităţile este instituirea unui control mai riguros la hotarele țării. „E posibil că noi deja să avem aceste trupe pe teritoriul nostru, numai că încă nu știm despre aceasta”, a conchis Cibotaru.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав