X 
Arşiţa stiri: 215
Jocurile Olimpice stiri: 281
Transnistria stiri: 1418

Şefa misiunii OSCE: Cel mai important în reglementarea transnistreană este să revenim la masa de negocieri

13 mai. 2014,, 11:42   Societate
2835 0
Foto: tribuna.md
Şefa misiunii OSCE în Republica Moldova, Jennifer Brush, nu speră la un progres politic în reglementarea conflictului transnistrean, în timpul apropiat, considerînd că cel mai important lucru este revenirea la masa de negocieri. Despre aceasta diplomata a spus iari, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TV7.

Potrivit agenţiei "Infotag", Brush și-a explicat lipsa de speranță prin faptul că cele două ţări garante ale procesului de negocieri: Ucraina şi Rusia, "se află acum în cele mai rele relaţii de la cel de-al Doilea Război Mondial".

Ea şi-a formulat principalul scop ca "asigurarea continuităţii negocierilor în formatul "5+2", cît pe ce să fie întrerupte în ultimul timp".

Diplomatei i-a fost greu să indice data următoarei întrevederi a negociatorilor, menționînd doar că au loc consultări intensive cu părţile implicate, garanţii şi mediatorii.

Potrivit ei, pe fundalul actualelor procese, imprevizibile, din Ucraina "este extrem de complicat să vorbim despre viitor".

Ea consideră că Rusia continuă să respecte integritatea teritorială a Moldovei, dar este foarte îngrijorată de tendinţele de integrare europeană ale țării.

"Tiraspolul acum refuză chiar şi statutul special, aspirînd la independenţă, luînd în calcul contextul regional modificat", a menţionat Brush.

Şefa misiunii consideră că autorităţile de la Chişinău, pe lîngă dialogul cu conducerea regiunii, "trebuie să comunice şi cu populaţia acesteia, şi nu prin mesaje în limba oficială, ci în limba rusă".

În opinia oficialei, atractiv pentru transnistreni într-un stat comun poate fi doar "existenţa confortabilă", numind pozitivă liberalizarea regimului de vize cu UE pentru deţinătorii de paşapoarte moldoveneşti, care pot fi obţinute şi de locuitorii Transnistriei.

Diplomata a recomandat să fie aplicată o politică similară şi faţă de Găgăuzia şi locuitorii acesteia.

"Găgăuzia deseori este privită ca o problemă. De ce oficialii din Republica Moldova nu se întreabă în ce limbă vorbesc acum cu găgăuzii? Unde sînt încercările de a-i influenţa informaţional (într-o limbă înţeleasă - "I")?", s-a întrebat Brush.

Vorbind despre desfăşurarea în autonomie, la începutul anului, a referendumurilor, diplomata a numit această idee "nu cea mai reuşită".

"Nu cred că în contextul dat referendumul este cea mai potrivită formă de democraţie. În aşa caz pot avea loc manipulări. Consider că aceste subiecte puteau fi adresate Guvernului şi Parlamentului Republicii Moldova", a spus şefa misiunii OSCE în Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав