Cutremure stiri: 502

Reprezentantul Bundestagului Germaniei Gunther Krichbaum a îndemnat Tiraspolul să continue negocierile cu Chişinăul

14 mai. 2014,, 10:22   Societate
3588 1
Foto: gandul.info
Negocierile privind reglementarea transnistreană nu au alternativă şi trebuie continuate. Aceasta este concluzia întrevederii de marţi de la Tiraspol a vicepreşedintelui Sovietului Suprem al autoproclamatei RMN Serghei Ceban cu preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a Bundestagului RFG, Gunther Krichbaum, şi ambasadorul Germaniei în Republica Moldova, Matthias Meyer.

Potrivit agenţiei "Infotag", care face referire la pagina web a organului legislativ al regiunii, principalele teme ale întrevederii au devenit starea şi cursul procesului de negocieri în formatul "5+2", situaţia economică şi socială a Transnistriei, precum şi situaţia din Ucraina.

Krichbaum, care ultima dată a vizitat Transnistria în urmă cu şase ani, s-a interesat de schimbările ce au avut loc în regiune.

El s-a arătat convins că "dialogul dintre Chişinău şi Tiraspol trebuie să continue, inclusiv în formatul "5+2".

"Doar pe această bază putem obţine rezultate. Germania este interesată de stabilitate în această regiune a Europei", a subliniat reprezentantul Bundestagului.

În replică, Ceban a dat asigurări că Transnistria, de asemenea, este adeptă a ideii că "procesul de negocieri nu are alternative".

El și-a împărtăşit oaspeţilor îngrijorarea faţă de situaţia din Ucraina.

"Ucraina este vecinul nostru, cu care avem vechi relaţii sociale, culturale, economice, de rudenie. De asemenea, 30% dintre locuitorii republicii sînt ucraineni etnici. Este important şi faptul că Ucraina, alături de Rusia, este ţară-garant a procesului de negocieri", a spus vicespicherul, exprimîndu-şi speranţa că "în curînd situaţia din Ucraina se va stabiliza".

Delegaţia germană s-a mai întrunit şi cu liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, care a reiterat că "viitorul Transnistriei nu poate fi privit de cineva în altă formulă decît cea aleasă de poporul Transnistriei".

El este convins că "vocea poporului transnistrean trebuie să fie auzită de comunitatea internaţională", amintind că în cadrul referendumului din 2006 majoritatea absolută a locuitorilor a votat "pentru independenţă şi ulterioara reunire cu Federaţia Rusă".
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав