X 
Jocurile Olimpice stiri: 119
Transnistria stiri: 1453

NOI DATE despre numărul moldovenilor întorși acasă din Rusia

14 mai. 2014,, 14:57   Societate
4841 1
Foto: noi.md
În jur de cinci moldoveni se întorc zilnic acasă din Federația Rusă, iar lunar numărul acestora ajunge la 50 de persoane. Datele au fost prezentate de ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Valentina Buliga, care a dat asigurări că situația la acest capitol nu este atît de alarmantă precum pare.

Ministrul susține că a avut o discuție pe marginea situației migranților moldoveni din Rusia cu omologul său rus, Maxim Topilin, și continuă negocierile pentru semnarea Acordului privind migrația de muncă.

„Numărul nu este într-o creștere catastrofală sau spectaculoasă. 78 % dintre persoanele care se reîntorc vin din Federația Rusă. Lunar se întorc între 30 și 50 de persoane. Pe zi sînt trei-patru, cel mult cinci persoane. Ceea ce s-a enunțat nu este chiar adevărat. Cu Topilin am discutat despre semnarea acelui acord privind migrația de muncă, care este gata încă din 2012. Atunci domnul ministru mi-a confirmat că există o cerință a țării nu doar față de moldoveni, dar față de toți migranții”, a explicat Buliga.

Ministrul a mai a precizat că, potrivit datelor pe care le deține în prezent, circa 60 de mii de moldoveni muncesc în baza unui contract individual de muncă în Rusia, iar 46 de mii – în baza patentei de întreprinzător. Totodată, cîteva zeci de mii de moldoveni au fost incluși în grupul de risc de autoritățile ruse.

Menționăm că la 1 ianuarie au intrat în vigoare restricțiile privind aflarea migranților pe teritoriul Rusiei. Ca și mai înainte, aceşti migranţi se pot afla pe teritoriul Rusiei pe parcursul a 90 zile, însă „perioada de ședere temporară a unui cetăţean străin în Federația Rusă nu poate depăși în total 90 de zile, pe parcursul a 6 luni”.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?