X 
Arşiţa stiri: 210
Jocurile Olimpice stiri: 279
Transnistria stiri: 1461

Bumacov despre provocările Acordului de liber schimb cu UE

18 mai. 2014,, 09:00   Economie
7138 8
Foto: noi.md
Agricultorii moldoveni vor trebui să fie mai competitivi în urma semnării Acordului de liber schimb cu UE, pentru a face față concurenței de pe piața europeană. O declarație în acest sens a fost făcută de ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, în cadrul unui interviu acordat Ziarului Național.

Ministrul se arată convins că piața UE va oferi agricultorilor autohtoni o stabilitate mai mare decît cea rusă.

„Știu că există această sperietoare creată special pentru agricultori despre ce îi așteaptă după semnarea acestui acord. Pentru cineva va fi puțin dureros, va trebui să fie mai competitiv, însă concurența este baza unei economii sănătoase de piață. Dacă ne referim la alte piețe, sigur că ne-ar plăcea foarte mult să fim prezenți și pe cea ucraineană, rusă sau belarusă. Ce folos că vinificatorii s-au bucurat că au fost prezenți pe această piață cîțiva ani și pînă la urmă practic au fost ruinați prin ultima decizie. Este mai bine ca treptat, încet, să accezi pe o piață stabilă, cu reguli clare de joc, a explicat”, Bumacov.

Vorbind despre ramurile agriculturii moldovenești care vor fi afectate cel mai mult de schimbările prevăzute în Acordul de liber schimb, Bumacov a remarcat că una dintre ele ar fi producția de mere. „Va fi foarte greu să ținem piept concurenței Poloniei, în privința producției de mere. Fermierii polonezi sînt foarte competitivi, bine organizați în grupuri și au o infrastructură modernă. Producătorii noștri sînt răzlețiți și le va fi greu și la capitolul ambalare și sortare”, a menționat Bumacov.

Ministrul a ținut să precizeze că dintre toate fostele republici sovietice, Moldova este dotată cu cel mai modern echipament agricol.

Precizăm că Acordul de asociere și liber schimb cu UE urmează a fi semnat pe 27 iunie la Bruxelles, în cadrul unui summit extraordinar UE-RM.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав