Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4070

TOP 30 cele mai „semnificative” legi adoptate în istoria parlamentarismului moldovenesc

19 mai. 2014,, 11:40   Societate
3774 0
Foto: tribuna.md
În cei aproape 23 de ani de independenţă, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat mai multe legi şi hotărîri importante. Portalul tribuna.md a întocmit o lista a celor mai semnificative 30 de legi și acte legislative adoptate de Parlament în această perioadă.

1) Legea privind partidele şi alte organizaţii social-politice

Adoptarea Legii cu privire la partide şi alte organizaţii politico-obşteşti a avut loc pe 17 septembrie 1991. Ea a reglementat în premieră activitatea formaţiunilor politice în cadrul sistemului pluripartit.

2) Codul funciar al Republicii Moldova

Codul funciar al Republicii Moldova a fost adoptat la 25 decembrie 1991 şi a reflectat noile realităţi apărute după trecerea la economia de piaţă.

3) Legea privind organizarea puterii executive şi asigurarea juridică a reformei economice

Legea privind organizarea puterii executive şi asigurarea juridică a reformei economice a fost adoptată la 26 decembrie 1991.

4) Legea cu privire le referendum

Adoptarea Legii cu privire le referendum la 26 mai 1992 a permis ca în premieră să fie reglementat acest procedeu democratic nou pentru Moldova la acea perioadă.

5) Hotărîrea privind principiile reglementării conflictului transnistrean

Adoptarea Hotărîrii Parlamentul Republicii Moldova privind principiile reglementării conflictului transnistrean la data de 18 iunie 1992 a fost cît se poate de actuală, deoarece venea la scurt timp după încetarea focului pe Nistru.

6) Legea privind reabilitarea jertfelor represiunilor politice

Adoptarea Legii privind reabilitarea jertfelor represiunilor politice (7 noiembrie 1917-23 iunie 1990) la 8 decembrie 1992, a fost o consecinţă directă a destrămării URSS-ului şi a necesităţii de reabilitare a acestei categorii importante de cetăţeni.

7) Legea privind privatizarea fondului de locuințe

Legea privind privatizarea fondului de locuințe a fost adoptată pe 10 martie 1993 şi a declanşat un proces cu caracter de masă aşteptat de întreaga societate.

8) Legea privind ratificarea Acordului privind crearea Comunităţii Statelor Independente

Pe 8 aprilie 1994, Parlamentul a ratificat Acordul privind crearea Comunităţii Statelor Independente.

9) Hotărîrea privind Imnul de Stat al Republicii Moldova „Limba noastră”

Hotărîrea privind Imnul de Stat al Republicii Moldova pe versurile lui Alexei Mateevici „Limba noastră” a fost adoptată de Parlament pe 7 iunie 1994.

10) Constituţia Republicii Moldova

Constituţia Republicii Moldova a fost adoptată pe 29 iulie 1994, iar acest lucru a permis ţării noastre să adere la Consiliul Europei.

11) Legea cu privire la alegerile locale; Legea privind organizarea administrativ-teritorială; Legea privind administrația publică locală

La 7 decembrie 1994, Parlamentul a adoptat trei legi de maximă importanţă pentru Republica Moldova: privind alegerile locale, privind organizarea administrativ-teritorială, privind administrația publică locală.

12) Legea cu privire la Curtea Constituţională

Adoptarea Legii cu privire la Curtea Constituţională la 13 decembrie 1994 a permis ulterior crearea unicei instanţe de jurisdicţie constituţională din Republica Moldova.

13) Legea privind statutul juridic special al Găgăuziei (Gagauz-Yeri)

La 23 decembrie 1994, Parlamentul a adoptat Legea privind statutul juridic special al Găgăuziei (Gagauz-Yeri), care a permis normalizarea relaţiilor dintre Chişinău şi Comrat.

14) Concepţia privind politica externă a Republicii Moldova

Parlamentul adoptă noua Concepţie privind politica externă a Republicii Moldova pe 8 februarie 1995.

15) Legea cu privire la Imnul de Stat al Republicii Moldova

La mai bine de un an de la adoptarea Hotărîrii privind Imnul de Stat al Republicii Moldova, pe 14 iulie 1995 are loc adoptarea Legii cu privire la Imnul de Stat al Republicii Moldova.

16) Legea privind ratificarea Tratatului cu privire la forțele armate convenționale în Europa, semnat la Paris la 19 noiembrie 1990

La 15 mai 1997, Republica Moldova ratifică Tratatul cu privire la forțele armate convenționale în Europa, semnat la Paris la 19 noiembrie 1990.

17) Legea Carta europeană pentru Autoadministrarea Locală

Republica Moldova ratifică Carta Europeană pentru Autoadministrarea Locală pe 16 iulie 1997.

18) Codul electoral

Codul electoral al Republicii Moldova este adoptat la mai bine de şase ani de la proclamarea Independenţei – pe 21 noiembrie 1997.

19) Legea privind administraţia publică locală

Pe 6 noiembrie 1998, Parlamentul adoptă Legea privind administraţia publică locală în variantă nouă.

20) Legea privind organizarea administrativ-teritorială Republicii Moldova

La 12 noiembrie 1998 are loc adoptarea Legii privind organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova, care prevede trecerea la sistemul de judeţe.

21) Legea privind ratificarea Cartei Organizației de Cooperare Economică la Marea Neagră

La 22 aprilie 1999, Parlamentul Republicii Moldova ratifică Carta Organizației de Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN).

22) Reforma constituţională din 5 iulie 2000

Pe 5 iulie 2000, Parlamentul adoptă un şir de amendamente la Constituţie, în urma cărora Moldova devine republică parlamentară, iar preşedintele ţării e ales în Parlament, dar nu direct de către popor cum era pînă atunci.

23) Legea privind aderarea Republicii Moldova la Organizaţia Mondială a Comerţului

La 1 iunie 2001 este adoptată Legea privind aderarea Republicii Moldova la Organizaţia Mondială a Comerţului, care instituie un şir de reguli absolut noi pentru ţara noastră.

24) Legea privind organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova

La 27 decembrie 2002, Parlamentul comunist adoptă Legea privind organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova, care stabileşte revenirea la sistemul de raioane în detrimentul celui de judeţe.

25) Legea privind administraţia publică locală

La 28 decembrie 2002 este adoptată Legea privind administraţia publică locală care prevede revenirea la sistemul autorităţilor locale în bază de raioane.

26) Legea privind aprobarea Strategiei de creştere economică şi reducere a sărăciei

Pe 2 decembrie 2004 Parlamentul adoptă Legea privind aprobarea Strategiei de creştere economică şi reducere a sărăciei – un document considerat de bază la acea etapă, dar care ulterior, în mare parte, eşuează.

27) Legea cu privire la Portul Internaţional Liber „Giurgiuleşti”

La 17 februarie 2005 a fost adoptată Legea cu privire la Portul Internaţional Liber „Giurgiuleşti”, de care erau legate speranţele Moldovei de a deveni stat cu ieşire la mare şi de a obţine din aceasta beneficii economice.

28) Legea cu privire la prevederile de bază ale statutului juridic special al localităţilor din stînga Nistrului (Transnistria)

Pe 22 iulie 2005 Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Legea cu privire la prevederile de bază ale statutului juridic special al localităţilor din stînga Nistrului (Transnistria), care consacră ţara noastră drept stat unitar şi conferă Transnistriei un statut de largă autonomie.

29) Hotărîrea privind instituirea Zilei Drapelului de Stat

Pe 23 aprilie 2010, Legislativul a declarat ziua de 27 aprilie drept „Ziua Drapelului de Stat”.

30) Legea cu privire la asigurarea egalităţii

Pe 25 mai 2012 Parlamentul a adoptat Legea privind asigurarea egalităţii – un document-cheie în negocierile cu UE privind liberalizarea regimului de vize.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?