X 
Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4073

Astăzi este Ziua Pionierilor. Amintirile unor politicieni moldoveni din timpul cînd purtau cravată roșie

19 mai. 2014,, 14:49   Societate
7396 0
Foto: komsomol.md
Serafim Urechean, ex-președintele Alianței „Moldova Noastră”: În pionierie nu era niciun fel de ideologie.

„Am fost un pioner activ și îmi amintesc de timpul petrecut în această organizație ca una dintre cele mai interesante perioade din viață”, a mărturisit pentru NOI.md Serafim Urechean. „În satul meu de baștină pionerii erau implicați în activitatea unui mare număr de cercuri, unde ne petreceam timpul pînă seara. Eram înscris în toate cercurile cu profil tehnic: construiam modele de avioane, aparate de radio, după care ascultam „BBC”, „Vocea Americii” și adresam pedagogilor diferite întrebări care îi blocau. Nu era în pionierie niciun fel de ideologie, această organizație atrăgea și aduna copiii după interese comune. Păcat că după destrămarea URSS-ului în Moldova așa și nu a apărut o alternativă demnă a acestei organizații”.

Renato Usatîi, președintele Partidului Nostru: Pionieria îi învăța pe copii să fie buni la inimă și prietenoși.

„Am fost octombrel, pionier, numai comsomolist nu am ajuns să fiu”, a declarat pentru NOI.md Renato Usatîi. „Consider că pionieria a fost unul din cele mai corecte segmente de mobilizare a tineretului, care educa generația tînără să creeze, să tindă spre ceva mai bun. A fost un proiect care îi făcea pe oameni buni, prietenoși, pozitivi. Zarnițele, rugurile pionerești, întrunirile, cluburile de prietenie internațională – toate acestea ne uneau, ne umpleau viața de sens. Pînă acum prietenesc cu băieții cu care am făcut cunoștință în taberele de pionieri. Pionieria e un lucru formidabil!”

Valeriu Munteanu, deputat PL: M-a ferit Domnul de pionierie.

„Spre marea mea fericire, nu am fost pionier. Anii de școală au trecut în perioada independenței Moldovei, de aceea am avut norocul să nu raportez și să nu slujesc simbolurilor sovietice forțat, cum o făceau mulți”, a declarat pentru NOI.md Valeriu Munteanu.

Igor Dodon, președintele PSRM: Eram președintele detașamentului de pionieri din școală.

„Nu regret că am fost pioner”, a declarat pentru NOI.md Igor Dodon. „În perioada cînd conduceam detașamentul de pionieri organizam „Zarnița”, ajutam veteranii în cadrul mișcării timuroviste. Era o ideologie bună pentru tineret, acum nu există un proiect comun care ar uni acest segment al societății. Încercăm să facem asta prin intermediul campaniei noastre „Iubesc Moldova”.

Valeriu Streleț, președintele fracțiunii parlamentare a PLDM: Pionieria era o formalitate.

„Îmi amintesc de acele timpuri fără mare entuziasm. Era o mișcare impusă, nu benevolă. O simplă formalitate. Eu nu am fost un pionier activ”, a mărturisit pentru NOI.md Valeriu Streleț.

Mark Tkaciuk, deputat PCRM: Pasiunea pentru arheologie vine de la pionierie

„Mulți își închipuie astăzi pionieria ca pe o organizație militaristă, unde toți pășeau cadențat în bătăile tobelor”, a spus pentru NOI.md Mark Tkaciuk. „Eu însă țin minte cum lîngă orarul lecțiilor atîrna o listă enormă cu secții pe care trebuia să le frecventăm. În secția de arheologie m-am înscris pe cînd eram în clasa a șaptea. Era interesant, ne predau savanți de la Academia de Științe. Arheologie m-a pasionat într-atît că a devenit profesia mea”.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?