Arşiţa stiri: 229
Preşedintele stiri: 4160

Liberalii, din nou la ușa Curții Constituționale

21 mai. 2014,, 12:18   Politică
3916 5
Foto: noi.md
Deputații PL cer să fie declarată neconstituțională legea care prevede posibilitatea retragerii de către Parlament a mandatelor judecătorilor Curții Constituționale în cazul în care aceștia își pierd credibilitatea. Liberalii au depus o sesizare în acest sens la Curtea Constituțională, cerînd ca documentul să fie examinat în regim de urgență.

În sesizarea depusă, liberalii argumentează că legea respectivă a fost adoptată de Parlament anul trecut, însă nu a fost promulgată de președintele Nicolae Timofti, care a trimis-o spre reexaminare legislativului. Din considerentul că după remiterea legii aceasta nu a mai fost inclusă pe ordinea de zi a şedinţelor Parlamentului, deputații liberali au decis că conteste documentul pentru a preveni eventuala ei adoptare.

În sesizarea PL se menționează că „nu există şi nici nu poate exista posibilitatea revocării judecătorilor Curţii Constituţionale de către autorităţile care i-au numit, judecătorii fiind inamovibili, ceea ce constituie o garanţie a independenţei acestora în exercitarea mandatului”. Totodată, autorii sesizării precizează că „judecătorii constituţionali nu sînt angajaţii autorităţilor care i-au numit, întrucît din momentul depunerii jurămîntului magistrații sînt independenţi, inamovibili şi se supun numai Constituţiei”.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав