Transnistria stiri: 1451
Preşedintele stiri: 4081

Transnistria nu vede obstacole pentru continuarea negocierilor în formatul „5+2”

22 mai. 2014,, 12:20   Societate
2862 2
Foto: ko.md
Transnistria nu vede obstacole pentru continuarea consultărilor şi negocierilor în formatul "5+2" la Viena la începutul lunii iunie. O declarație în acest sens a făcut ieri ajun preşedintele autoproclamatei RMN, Evgheni Şevciuk, în cadrul întrevederii cu delegaţia Ucrainei, condusă de reprezentantul special pentru reglementarea transnistreană, Andrei Veselovschi.

Potrivit agenţiei "Infotag", care face referire la site-ul liderului de la Tiraspol, el a explicat acest fapt prin deciziile partenerilor de la Chişinău legate de anularea accizelor pentru importul de materie primă pentru întreprinderile transnistrene.

Şevciuk a reconfirmat ataşamentul faţă de "tactica paşilor mici" în procesul de negocieri, care are drept scop îmbunătăţirea bunăstării cetăţenilor.

"Considerăm că dacă poziţia părţilor implicate în conflict şi a participanţilor la negocieri este echilibrată, atunci există şanse pentru elaborarea mecanismelor optime şi funcţionabile de realizare a unor acorduri, care, la momentul actual, se află în format de proiect de propunere", a spus Şevciuk.

În cadrul întrevederii s-a mai discutat "un spectru larg de subiecte ale interacţiunii transnistreano-ucrainene, în particular, cu privire la lichidarea unei anumite tensiuni, legate inclusiv de declaraţiile acuzatoare la adresa Transnistriei din partea diferitor reprezentanţi ai Ucrainei şi mass-mediei".

"În cadrul întrevederii a fost exprimat un acord comun cu privire la necesitatea de a reduce «gradul» unei astfel de retorici şi formarea unui dialog constructiv", se menționează în comunicat.

În martie MAE al Ucrainei a declarat că, potrivit informaţiilor pe care le deține, unii reprezentanţi ai grupului operativ de trupe ale Transnistriei adună activişti şi reprezentanţi ai comunităţilor de cazaci, care, sub masca localnicilor, urmează să fie trimişi pentru destabilizarea situaţiei din Odesa. În legătură cu acest fapt, la segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene a fost intensificat controlul şi a fost introdusă o interdicţie de intrare în Ucraina pentru bărbaţii din regiune, cu vîrste între 16 şi 60 de ani.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?