Cutremure stiri: 506

Serghei Lavrov: Șansă istorică de a construi "Marea Europă" a fost ratată

24 mai. 2014,, 11:40   Externe
7020 10
Foto : 7canal.com
În loc de a construi echitabil un spațiu de securitate comună, de la Lisabona la Vladivostok, Occidentul a mers pe calea promovării sferei intereselor sale în Est și a ratat ocazia de a crea o "Mare Europă", consideră ministrul rus de externe Serghei Lavrov. Aceasta opinie șeful diplomației ruse a exprimat-o la 23 mai în cadrul discursului la ediția a III-a a Conferinței Internaționale pe Securitate, transmite REGNUM.

"Partenerii noștri occidentali nu au folosit șansa istorică de a construi "Marea Europă" fără linii de demarcație și preferă logica obișnuită de deplasare spre est a spațiului geopolitic controlat de ei, - a declarat Lavrov. - De fapt, aceasta a însemnat, deși într-o formă soft, linie de izolare a Rusiei".

Angajamentul față de această linie i-a condus pe politicienii occidentali la o altă greșeală majoră: " În loc de a se ocupa de promovarea sarcinii naturale, de armonizare a proceselor de integrare în Europa și Eurasia, au fost făcute încercări de a pune statele din spațiul post- sovietic în fața unei alegeri dure între Est și Vest", - consideră ministrul.

În Ucraina, această presiune a fost suficientă pentru apariția unei "crize majore a statalității". Lavrov a chemat toate părțile interesate la un dialog egal pentru a rezolva situația din Ucraina. " Dacă într-adevăr dorim să ajutăm poporul ucrainean pentru a depăși această criză, este necesar să refuzăm hotărît la așa-numitele jocuri cu sumă zero, la încurajarea sentimentelor xenofobe, neo-naziste, la periculosul complex de superioritate, - a spus el. În cazul în care există o dorință de a evita crize similare în viitor, apoi din evenimentele din Ucraina trebuie trase concluzii corecte și cît mai curînd posibil și de a trece la punerea în practică a principiilor de securitate egale și indivizibile în zona euro-atlantică și să se creeze condițiile pentru formarea unui spațiu economic și umanitar unic de la Lisabona pînă la Vladivostok".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав