Jocurile Olimpice stiri: 119
Transnistria stiri: 1453

Dodon: Moldova riscă o dezbinare politică

26 mai. 2014,, 15:19   Politică
5358 7
Foto: noi.md
Ultimele evenimente din Ucraina au demonstrat că de Moldova se apropie o dezbinare politică, capabilă să absoarbă republica ca stat. O astfel de opinie a enunţat luni liderul Partidului Socialiştilor, Igor Dodon, în cadrul conferinţei științifice internaţionale „Statul federativ: experienţa internaţională şi perspectivele pentru Moldova”.

Potrivit agenţiei "Infotag", politicianul a amintit că "peste 20 de ani Chişinăul oficial propune, metodic şi monoton, Transnistriei statutul regiunii, însă situaţia de conflict nu se soluţionează, ci se complică şi mai mult".

"Acum Tiraspolul oficial solicită independenţă. Pentru majoritatea oamenilor este evident că doar fiind un stat comun Moldova poate exista în condiţiile globalizării moderne şi a proceselor centripete, începute pe teritoriul fostei URSS", a menţionat Dodon.

Deputatul spune că unii politicieni din Moldova, în favoarea intereselor proprii, sînt dispuşi să renunţe la Transnistria.

"Calea «eurounionismului», aleasă de ei, ajungerea în UE cu orice scop este fatală pentru Moldova. Dezacordul diferitor grupuri etnice, a elitelor politice ale Găgăuziei, Transnistriei cu acest vector de dezvoltare va duce la destrămarea ţării. Este evident că ţara trebuie federalizată, cu atît mai mult că existenţa Găgăuziei este dovada faptului că Moldova deja este o federaţie", consideră Dodon.

În opinia politicianului, proiectul unei republici federale subînţelege cîțiva subiecți ai federaţiei, un parlament format din două camere, format din senat şi camera Reprezentanţilor, un guvern comun şi un singur preşedinte, ales prin votul poporului.

"Pe lîngă un guvern cu competenţe federale, fiecare subiect al federaţiei va avea propriul guvern şi propriul organ legislativ (cum este astăzi în Găgăuzia). Frontierele subiecților vor fi stabilite în cadrul referendumurilor locale, organizate în raioanele de frontieră. Federaţia moldovenească, cu Transnistria în calitate de unul dintre subiecţi, va avea o singură limbă de stat – cea moldovenească, iar limba rusă va deveni limba comunicării interetnice", a spus Dodon.

Forumul de o zi este organizat de Asociaţia Istoricilor şi Politologilor „Pro Moldova”. La lucrările acestuia participă istorici şi experţi din opt ţări din CSI şi Europa, inclusiv Finlanda, Ucraina şi Rusia.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?