X 
Cutremure stiri: 501

SUA deschid un nou FRONT?

5 iun. 2014,, 10:06   Externe
6373 2
Foto: ruvr.ru
Pe 3 iunie, în timp ce se afla la Varşovia, preşedintele Barack Obama a promis să sporească prezenţa militară a SUA în ţările din Europa Centrală şi de Est.

În acest scop se va aloca un miliard de dolari. Totodată, Obama le-a cerut aliaţilor din NATO să majoreze bugetele militare.

Formal, vizita lui Barack Obama la Varşovia este consacrată împlinirii a 25 de ani de la alegerile parlamentare din Polonia (din 1989), care au fost considerate „parţial libere” în ţara care pe atunci era socialistă. Însă chestiunile politice în retorica liderului american, care s-a întîlnit cu omologi din ţările din Europa Centrală şi de Est, au trecut pe plan secund, cedînd locul temei militare. Tratativele lui Obama s-au desfăşurat sub semnul necesităţii „descurajării” militare a Rusiei, ca şi cum la graniţele ţărilor din regiune s-ar mai afla tancuri sovietice.

Acest mod de abordare corespunde planurilor de consolidare „a legăturilor transatlantice”. Însă cît corespunde el adevăratelor interese ale statelor în regiune, nu doar politice, ci şi financiar-economice? Criza economică din Uniunea Europeană (importată de peste ocean!) nu a anulat-o nimeni şi de aceea mijloacele financiare suplimentare pentru cheltuielile militare trebuie luat din bugetele alocate programelor anticriză. Drept urmare, statele din regiune se află sub presiune dublă: politico-militară din partea SUA şi NATO şi socio-economică din partea UE, FMI şi Băncii Mondiale. Şi ce se va întîmpla, putem vedea în exemplul oferit de Romînia, pe care SUA o trag în orbita unui nou front antirusesc. Autorităţile din această ţară încearcă acum să îndeplinească cerinţele FMI, fapt care a agravat situaţia socio-economică din ţară.

Europa este obligată să participe la o nouă escaladare a luptei geopolitice de partea SUA, „fiind aliată a Americii în NATO şi zonă reală de rivalitate”, scrie publicaţia americană The National Interest. Frontul antirusesc, format în grabă de Barack Obama, are baze politice şi economice foarte şubrede.

„În Europa de Est şi regiunea baltică, garanţiile americane de securitate nu au niciun sens dacă americanii nu vor vrea sau nu vor putea să le îndeplinească”, scrie în publicaţia americană The New Republic expertul Robert Kagan de la Institutul Brookings. „Vor vrea americanii, vor putea americanii”, se întreabă retoric analistul. Răspunsul pluteşte în aer.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав