Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4073

O nouă rundă de negocieri pentru reglementarea transnistreană a început la Viena

5 iun. 2014,, 11:55   Societate
4075 0
Foto: newsru.com
O nouă rundă de negocieri pentru reglementarea transnistreană în formatul "5+2" a început joi la Viena.

Agenţia "Infotag" comunică, cu referire la site-ul OSCE, că la reuniunea de două zile vor participa reprezentanţii părţilor (R.Moldova şi Transnistria), mediatorilor (OSCE, Rusia şi Ucraina) şi observatorilor la negocieri (SUA şi Uniunea Europeană).

Negocierile vor fi prezidate de reprezentantul special pentru procesul de reglementare transnistreană al preşedintelui în exerciţiu al OSCE, Radojko Bogojevic.

Vicepremierul pentru Reintegrare, Eugen Carpov, conduce delegaţia moldovenească.

Conform planului, la întrevedere urmează să fie discutate chestiuni privind libera circulaţie, situaţia şcolilor transnistrene cu predare în baza grafiei latine, accesul fermierilor la terenurile situate de-a lungul traseului auto Tiraspol-Camenca. Chişinăul insistă asupra discuţiilor şi asupra aspectelor politice ale rezolvării problemei transnistrene.

Delegaţia tiraspoleană, condusă de ministrul de externe al autoproclamatei RMN, Nina Ştanski, a sosit la Viena miercuri.

Tiraspolul planifică să se concentreze la reuniune pe dezbaterile asupra chestiunilor "de plan economic, cu accentul pe necesitatea de a debloca activitatea economică externă a Transnistriei şi eliminarea barierelor reciproce în comerţ".

Partea transnistreană intenţionează să acorde o atenţie specială problemei privind "documentarea silită a cetăţenilor Transnistriei de către autorităţile din Moldova".

Vineri, negociatorii vor participa la un briefing de presă de totalizare, care va începe la 13.30, ora locală. Briefingul de presă va fi transmis video la sediul Misiunii OSCE în Moldova.

Aceasta este a doua rundă de negocieri de la începutul acestui an. Prima a avut loc în luna februarie, iar a doua, planificată pentru luna aprilie, a fost amînată după ce delegaţia transnistreană a refuzat să participe la negocieri pînă Chişinăul va anula accizele la importurile de materii prime pentru întreprinderile din regiunea transnistreană.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?