X 
Arşiţa stiri: 210
Jocurile Olimpice stiri: 280
Transnistria stiri: 1461

Dominaţia dolarului, de domeniul trecutului

6 iun. 2014,, 09:50   Externe
6810 9
Foto: ruvr.ru
China şi Japonia au convenit să renunţe la dolarul american în schimburile lor bilaterale.

Experţii menţionează că puterea dolarului american, dominantă în întreaga lume, va fi de domeniul trecutului. China consideră că dolarul american îşi pierde supremaţia în lume. De ce a doua economie mondială trebuie să alimenteze concurentul american? Michael Klare, expert la Universitatea din Hampshire, consideră că Beijingul intenţionează să meargă mai departe, să-l dea la o parte pe hegemonul economiei mondiale.

Ţările intenţionează să efectueze schimbul yenilor japonezi pe yuani chinezi şi invers pe pieţele din Tokyo şi Shanghai. Anterior, acest lucru se făcea în funcţie de cursul valutelor faţă de dolar. De-acum înainte, va fi un schimb direct. Economiştii consideră că, în acest mod, Japonia şi China nu vor suferi pierderi din cauza fluctuaţiei dolarului cu care se confruntă de fiecare dată.

China a început de mult timp să se pregătească pentru tranzacţii cu partenerii săi, ocolind dolarul american. Recent, Moscova şi Beijingul au declarat că vor să renunţe la valuta americană în tranzacţiile comerciale dintre cele două ţări. Reprezentanţii băncii VTB din Rusia şi a Băncii Centrale din China au convenit în această privinţă în timpul vizitei pe care preşedintele Vladimir Putin a efectuat-o în China. De-acum înainte, Rusia şi China vor folosi rubla şi yuanul în locul dolarului american.

Tokyo şi Beijingul au convenit în aceeaşi privinţă. Experţii consideră că Beijingul nu se implică niciodată într-o afacere dezavantajoasă şi îşi calculează acţiunile dinainte. Prin urmare, chinezii au stabilit valuta pe care pot să nu mai conteze în viitor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав